לוגו הריונית חדש
כרית הריון
שקיפות עורפית

שקיפות עורפית

את בהריון ושמעת שצריך לעשות בין כל הבדיקות גם בדיקת שקיפות עורפית, מה בודקים?, באיזה שבוע צריך לעשות את בדיקת השקיפות עורפית, ואיך להתכונן אליה? תשובות לשאלות האלו ועוד מידע חשוב על הבדיקה הזו נמצאים לפניכם, רק תקראי ותדעי.

מה זה בדיקת שקיפות עורפית

החל מ- שבוע 11 להריון עד שבוע 13 להריון ניתן לעשות את בדיקת השקיפות העורפית, כחלק מבדיקות ההריון השגרתיות,בהפניית רופא הנשים, חשוב לדעת שלרוב נשים בהריון מרובה עוברים הן אלו שמופנות לבצע את בדיקת שקיפות עורפית בעיקר כי בדיקת הדם הראשונית אינה יעילה בבדיקת הריון מרובה עוברים.

מתי עושים בדיקת שקיפות עורפית

החל מ- שבוע 11 להריון עד שבוע 13 להריון ניתן לעשות את בדיקת השקיפות העורפית, כחלק מבדיקות ההריון השגרתיות,בהפניית רופא הנשים, חשוב לדעת שלרוב נשים בהריון מרובה עוברים הן אלו שמופנות לבצע את בדיקת שקיפות עורפית בעיקר כי בדיקת הדם הראשונית אינה יעילה בבדיקת הריון מרובה עוברים.

שקיפות עורפית בן או בת

אם אתם מעוניינים בבדיקת האולטרסאונד שיאמרו לכם את מין העובר ייתכן שתצטרכו לחכות לבדיקת האולטרסאונד הבאה, למרות שאת מין העובר לרוב ניתן לראות בשבוע 13 ובדיקת שקיפות עורפית נעשית בין השבוע ה 11 להריון לשבוע ה-13, אם הרופא או הטכנאי/ת מוכנים לתת לכם תוצאה משוערת זה אפשרי אך תדעו שלרוב התשובה עדיין אינה מוחלטת.
ובכל אופן אם אינכם רוצים לדעת את מין העובר כדאי לבקש מהרופא שימנע מלנסות לבדוק, שהרי בדיקת שקיפות עורפית נועדה לגלות סיכוי כלשהו למומים ולא לגלות האם העובר הוא בן או בת.

שקיפות עורפית תלת מימד

כיום נהוג לערוך את בדיקת השקיפות העורפית בדו מימד, גם במכונים הפרטיים בדיקת שקיפות עורפית אינה נעשית בתלת מימד (3D), אישה שמעוניינת לראות את עוברה בתלת מימד יכולה תאלץ לחכות לסקירת מערכות או לבדיקת האולטרסאונד הקרובה.

מי מבצע את הבדיקה

את בדיקת שקיפות עורפית בחלק האולטרסאונד רשאי לבצע רק רופא נשים שהוסמך לכך, או טכנאי/ת אולטרסאונד שהוסמכו במיוחד עבור הבדיקה.
לרוב הבדיקה מבוצעת במכונים פרטיים או שיש להם הסדר עם הקופה, כדאי לבדוק באיזה מכון תדרשו לשלם עבור ההשתתפות העצמית (תלוי גם בסוג הביטוח הרפואי שיש לכם), שימו לב במכונים פרטיים לא תמיד תקבלו החזר מהקופה בגין ההוצאה גם אם יש לכם ביטוח הכי גבוה מטעם קופת החולים, כדי לבדוק לפני קביעת התור.

המלצות לבדיקה ואיך להתכונן

מכיוון שבדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרסאונד אין צורך להתכונן לפני כן, לא צריך לצום או לעשות משהו מיוחד, בדיקת שקיפות עורפית אמורה לארוך כעשר דקות משוער, כדאי לזכור שהבדיקה הזו היא בדיקת סקר והתשובות המתקבלות ממנה אינם חד משמעיות, תוצאה לא טובה שהתגלתה בבדיקת שקיפות עורפית תהיה גורם להמשך בדיקות מדויקות יותר, כדי לאמת או להפריך את התוצאות שיצאו , כמו למשל בדיקת מי שפיר.

האם צריך הפניה מקופת החולים

כדי לבצע את בדיקת שקיפות עורפית צריך לקבל הפניה מהרופא המטפל, הבדיקה לא תמיד ניתנת אוטומטית על ידי הרופא המטפל, הבדיקה אמנם כלולה בסל הבריאות אך יש סכום השתתפות עצמית, חשוב לזכור שעבור 2 עוברים או יותר צריך 2 הפניות (או יותר)

מה עוד בדיקת שקיפות עורפית יכולה לבדוק?

כשהרופא בודק בבדיקה, הוא אמנם מתמקד במי השפיר שהוא צריך לבדוק עבור האבחון של שקיפות עורפית, אך “על הדרך” הרופא יכול לראות גם שאין פגמים פיזיים בגוף העובר, שיש גפיים, ואיברי הגוף נראים תקינים דרך מוניטור הבדיקה שלו, כמובן שזו לא המטרה שלשמה הגעתם, אך לרופא יש אפשרות לבדוק ולגלות גילוי מוקדם אם צריך.

תוצאות שקיפות עורפית

את תוצאות בדיקת האולטרסאונד שהיא חלק אחד מתוך בדיקת שקיפות עורפית תקבלו כבר בזמן סיום הבדיקה, אך את השקלול של בדיקת הדם עם הבדיקה תאלצו להמתין מעט (עד שבועיים) לתוצאות השקיפות העורפית.
כשתקבלו את תוצאות הבדיקה מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל, כדי לשמוע מהם הסיכונים או ההשלכות של תוצאות הבדיקה.

האם התוצאה של בדיקת שקיפות עורפית מראה על תסמונת דאון?

חשוב שתדעו שלא כדאי להכנס לפאניקה גם אם התוצאות של בדיקת שקיפות עורפית לא יצאו תקינות, כיוון שהתשובות הם לא חד משמעיות, אלא סימן לעשות בדיקות מפורטות יותר, ולכן גם אם יצאה בדיקה לא תקינה יש סיכוי סביר שלתינוק שלכם אין שום דבר לא תקין….

התוצאה של בדיקת שקיפות עורפית יכולה להראות שיש סיכוי גדול יותר לתינוק שלכם לתסמונת דאון אך אין זה אומר בוודאות להימצאות התסמונת אצל התינוק, כדי לומר כזה דבר תצטרכו לעבור בדיקות נוספות.

מהי בדיקת NIPT ?

אם חשוב לך לדעת ולבדוק את התינוק שבתוך הבטן  שאין לו תסמונת או פגם גנטי כלשהו, יש אפשרות נוספת של בדיקה בשם NIPT , הבדיקה הזו היא בדיקת דם שנלקחת מהאם שבה ניתן לגלות על מומים אפשריים בעובר, בדיקה זו היא לא בסל התרופות ואינה ממומנת על ידי קופות החולים ולכן ביצוע של הבדיקה יהיה בתשלום פרטי, ניתן לבדוק אם יש לך כיסוי ביטוחי משלים או ביטוח בריאות פרטי והאם יש החזרים לגבי הבדיקה בעת הצורך.

בדיקות בהריון ולחץ נפשי-

נשים רבות נכנסות ללחץ בזמן הריון בעקבות הבדיקות ההריוניות הרבות שנעשות לאישה ולעובר,

בעולם המערבי ובמדינת ישראל נהוג לשלוח אישה בהריון ללא מעט בדיקות, חלק מהבדיקות חשובות ביותר ונועדו לגלות מחלות הריון אמהיות או עובריות, וחלק נתונות לשיקול ההורים, כמובן שאין מי שימליץ לא לעבור בדיקה מסויימת, וכל אישה תיקח ייעוץ רפואי מסמכות רפואית,  ישנן זוגות שמסיבות דתיות בוחרים לא לבצע בדיקות מסוימות, 

חשוב לתת את הדעת שהלחץ המלווה את החשש של  “האם העובר שלי חולה? בעל מום או פגם גנטי?” או כל חשש אחר שמלווה את היולדת עלול להזיק לחוסן הנפשי של ההורים, ולכן חשוב לחזק את הקשר בין ההורים כדי לתמוך אחד בשני בעת הצורך, וכן להתעודד, לא להיכנס ללחץ ולהסטריה בכל חשש שיש בזמן ההריון.

תפילה על התינוק-

עצם החשש לתסמונת או פגם גנטי עלולים להשפיע על מצב הרוח, אין לאף אישה שליטה על מה שקורה לה בבטן, אבל לכל אישה יש את היכולת להתפלל ולקוות שהתפתחות העובר שבתוכה תהיה תקינה, ולכן אל תעצרי את עצמך מלקוות ולהתפלל, זה לעולם לא הזיק לאף אחת.

אם הריון ולידה מעניינים אותך, מוזמנת לעקוב ולקרוא עוד כתבות מעניינות ולהכיר מה עובר על האישה והעובר לאורך שבועות ההריון.

שתף את המאמר

מאמרים מומלצים
0
    0
    סל הקניות שלך
    סל הקניות ריק
      Calculate Shipping
      מימוש קופון

      לחפש את המוצר המושלם עבורך

      לא מצאת את מה שחיפשת ? שלחי לנו הודעה !