לוגו הריונית חדש
כרית הריון
ניתוח קיסרי

ניתוח קיסרי

לפני לידה חייבים לדעת מהו ניתוח קיסרי ואיך מתכוננים אליו, האם ניתן ללדת בניתוח קיסרי ללא בעיה רפואית וגם מה ההבדל בין ניתוח קיסרי אלקטיבי לקיסרי חירום, הכל על ניתוח קיסרי לאישה היולדת.

מהו ניתוח קיסרי

בסוף תקופת ההריון, כאשר העובר צריך לצאת לאוויר העולם, כולנו מכירים את תהליך הלידה הידוע שהתינוק פשוט יוצא לו מהרחם דרך פתח צוואר הנרתיק, מסתבר שזה לא כל כך פשוט וברור, וכיום ישנם מיליוני תינוקות שנולדים דרך חתך בבטן הנקרא ניתוח קיסרי, החתך כמובן מבוצע בהליך רפואי על ידי רופאים ובסביבת מכשור וצוות רפואי.

ניתוח קיסרי מתוכנן (אלקטיבי)

ניתוח קיסרי מתוכנן הוא ניתוח שידוע מראש שאין אפשרות ללדת לידה נרתיקית, או שישנו סיכון כלשהו שהתינוק יוולד בלידה נרתיקית, הניתוח נקבע לזמן מסוים שבו היולדת תגיע מוכנה :

סיבות לניתוח קיסרי אלקטיבי

  • שיליית פתח: נשים שהשיליה של העובר השתרשה בפתח הנרתיק ומכסה את הפתח ליציאת התינוק ומסכנת את העובר אם ינסה לצאת דרך הנרתיק.
  • מבנה אנטומי של גוף האשה: ישנם נשים עם מבנה גוף שלא מאפשר מעבר של העובר באופן בטוח דרך הנרתיק, אגן צר למשל (מדובר בעצמות אגן צרות מידי שראש התינוק עלול להתקע בתוכן) או מבנה שונה של איברים אחרים שרלוונטים לאופן הלידה הנרתיקית.
  • תינוק גדול מידי: תינוק שבהערכת המשקל הוערך ביותר מ4 ק”ג נחשב לגדול מידי ויתכן שיהיה מסוכן ללדת בלידה נרתיקית, ולכן האם תופנה ללידה קיסרית, ככלל נשים שסובלות מסוכרת הריון שעלולות ללדת עובר במשקל גבוה נמצאות לרוב תחת מעקב רפואי קפדני שלא יאפשר להן להגיע למשקל גבוה מידי מראש.
  • נשים עם מחלות רקע נלוות: לאו דווקא קשור להריון, או תינוקות שזיהו אצלם מצב רפואי המצריך לידה בניתוח או מעקב רפואי קפדני יותר, לרוב יתבקשו להוולד בניתוח קיסרי.

     

  • תינוק במנח עכוז או רוחב: בעבר היו מיילדים תינוקות גם כשהיו במנח עכוז, או מבצעים היפוך ידני תוך כדי לידה, אך כיום כבר כמעט שלא מבצעים היפוך כזה גם בגלל לקיחת הסיכון שבדבר, ועובר שבבדיקות לפני לידה נראה שנמצא במנח או מצג שלא מתאים ללידה יועבר לתיאום לידה בניתוח קיסרי, כמובן שלפני הניתוח יבדקו שוב האם המנח עדיין בעייתי ללידה וגינלית כמו שהיה בבדיקות המקדימות.
  • הריון של תאומים או שלישיה- הריון של תאומים לא מחייב לידה קיסרית, שלישיה ויותר דווקא בדרך כלל כן תהיה לידה קיסרית,  לא פעם בלידות של יותר מעובר אחד עלולים להיות סיבוכים נוספים שבסופו של דבר יגרמו ללידה קיסרית, למשל תינוק אחד במצג עכוז, או כל בעיה רפואית שעלולה לצוץ במהלך ההריון עלולה לגרום שלא ילקח סיכון מיותר על חשבון העוברים.
  • בקשת היולדת ורצונה: יש נשים שיעדיפו מראש לקבוע את זמן לידת העובר שלהן, מסיבות שלהן הן יכולות לרצות ללדת דווקא בלידה קיסרית, אגב חשוב לציין שלא כל בית חולים זורם עם רצון כזה של יולדת וישנם בתי חולים שיסרבו לילד מראש בלידה קיסרית רק כי זה רצונה של היולדת, ישנם גם סיכונים בלידה קיסרית שצריכים להלקח בחשבון על ידי היולדת. אך  אם בכל זאת זהו רצונה של היולדת ניתן למצוא גם בתי חולים  או רופאים פרטיים שיכבדו את רצונה של האשה ויסכימו לקבוע תור לניתוח קיסרי אלקטיבי גם אם אין מצב רפואי כלשהו המחייב לידה קיסרית.
לידה קיסרית

לידה קיסרית, איך להתכונן לזה?

כמובן שאפשר להתכונן רק לניתוח קיסרי אלקטיבי שמתוכנן מראש,
על האשה להגיע על פי בקשת בית החולים לרוב מספר שעות או יום קודם ללידה,
מוכנה ללידה, לקראת הניתוח הקיסרי יבקשו מהאשה להסיר את התכשיטים (הכל, כולל עגילים, טבעות, צמידים, נזם, וכו…) ובכלל מראש מומלץ להגיע ללא תכשיטים יקרי ערך לבית החולים.


היולדת תתבקש להחליף את בגדיה בחלוק בית החולים (כמין כותונת פתוחה מצד אחד), את הצד הפתוח היולדת תתבקש ללבוש מאחור (!), ישנם בתי חולים המאפשרים לאישה עד העלייה למיטה לשים 2 חלוקים אחד פתוח מאחור בגב והשני לבוש כשהוא פתוח מקדימה, כך תחסך התחושה הלא נעימה הזו של ישבן חשוף כשקמים או מסתובבים.
צריך להסיר את כל הבגדים כולל חחתונים וכולל חזיה ולהשאר רק עם החלוק.

לקראת הניתוח הקיסרי היולדת תתבקש להיות בצום של כמה שעות, וקרוב לזמן הניתוח תקבל מנות של נוזלים לפני ההרדמה.

בניתוח קיסרי אלקטיבי ברוב בתי החולים ההרדמה היא חלקית ואפילו מרשים לבן הזוג להיות נוכח בלידה, בשונה מניתוח קיסרי חירום שנעשה בהרדמה מלאה ולא ניתן להכנס בזמן הניתוח.

ניתוח קיסרי חירום

ניתוח קיסרי חירום לא מאפשר בחירה לרוב, הוא נעשה בלית ברירה בגלל מצוקה של האם או העובר,
לרוב הוא אפילו יכול להציל חיים

סיבות ללידה בניתוח קיסרי

  • המדדים מראים על מצוקה של העובר: במהלך לידה נרתיקית יתכן מצב שהמדדים של העובר (מוניטור) מראה על מצוקה עוברית,לעיתים בזמן מצוקה משתמשים בעזרים שונים לקידום הלידה כמו מלקחיים או וואקום או עזרים אחרים, אך אם המצוקה נמשכת ואינה רגעית יתכן שהצוות הרפואי יחליט על לידה בניתוח קיסרי חירום לטובת העובר וכדי שלא יגרם לו נזק כלשהו.

     

  • הלידה לא מתקדמת: זמן רב במידי בתעלת הלידה עלול להזיק לעובר, וישנם מקרים שהצוות הרפואי יחליט על ביצוע לידה קיסרית כדי להציל את העובר מנזק עתידי.

     

  • יציאת חבל הטבור לפני שהתינוק יצא: ישנם מקרים שחבל הטבור עלול לצנוח ולצאת לפני התינוק, מצב זה הוא סכנת חיים מיידית לתינוק כיוון שחבל הטבור הוא זה שכרגע נותן לעובר מים וחמצן ואם חלק מהחבל יוצא אז הלחץ שיווצר על חבל הטבור לא יאפשר למעבר של חמצן, מקרה כזה מחייב ניתוח קיסרי חירום.

     

  • לידה אחרי ניתוח קיסרי: ישנם נשים המעוניינות ללדת לידה נרתיקית לאחר שילדו בעבר לידה קיסרית, אם מצב בריאותה של האישה מאפשר זאת לרוב לא תהיה התנגדות מצד הצוות הרפואי, אך לידה כזו תהיה במעקב קפדני כיוון שיש חשש שמלחץ הצירים עלול להיווצר קרע בדופן הרחם, ולכן אישה שעוברת לידה ווגינלית לאחר לידה קיסרית תעודכן לרוב על האפשרות שאם יהיה צורך תאלץ להיכנס לניתוח קיסרי.
תהליך ניתוח קיסרי

מה קורה בזמן הניתוח הקיסרי

  1. יבוצעו בדיקות מקדימות רפואיות לפני הניתוח הקיסרי
  2. תתבצע הרדמה מקומית (או מלאה תלוי בסוג הניתוח ובשיקול הרופאים) 
  3. יעשה חיתוך בבטן, לרוב החיתוך אופקי בבטן התחתונה בקו הבקיני, אך לפעמים החיתוך אנכי (אם הניתוח הוא קיסרי חירום או בשיקול דעת אחר של הרופאים)
  4. הרופאים יפתחו את שק השפיר, ויוציאו את התינוק/ת , ויוודאו ששלומם טוב.
  5. הרופאים יחתכו את חבל הטבור, ולאחר מכן יסירו את השיליה בשלמותה מדופן הרחם הפנימית.
  6. הרופאים יוודאו שהרחם ריק ונקי ויסגרו את החתך על ידי סיכות שיתמוססו אחר כך, ישנם כבר בתי חולים המפרסמים שהם סוגרים את החתך ללא סיכות באמצעים אחרים.

החלמה מניתוח קיסרי

לידה בניתוח קיסרי כוללת בתוכה את תופעות הלוואי הרגילות אשר מופיעות לאחר כל לידה, כמו למשל:
דימום נרתיקי, טחורים, שינויים הורמונליים במצבי הרוח, ועוד…
בנוסף בלידה בניתוח קיסרי ההחלמה לרוב ארוכה יותר ולעיתים גם קשה יותר,

אזור התפרים בבטן מיד לאחר הניתוח מורגש עם כאבים עזים, נשים רבות מדווחות על פחד מלהשתעל או לצחוק (פעולות שבזמן שגרה מפעילות את השרירים הנמצאים באזור הבטן בלי שנדע על זה בכלל, אך לאחר ניתוח קיסרי גורמות לכאב חזק אצל היולדת)

ההמלצה הרפואית הגורפת מבקשת מהיולדת לרדת מהמיטה ולהתהלך כמה שאפשר סמוך לניתוח הקיסרי, כיוון שההתהלכות הזו מפחיתה סיבוכים אפשריים בהמשך, 

לכאבים ניתן לתת משככי כאבים במידה שהאישה צריכה,

האשפוז בבית החולים לאחר לידה קיסרית אורך כ4-5 ימים אם הכל תקין, ולאחר מכן צריך הרבה סבלנות והבנה שבמשך הזמן הכאב יפחת והחיים יחזרו למסלולם יחד עם התינוק או התינוקת.

מקום החתך של הניתוח הקיסרי ישאר כצלקת , אך מכיוון שהמיקום שלו לרוב מאוד נמוך לרוב הצלקת תוסתר על ידי התחתון או שיער הערווה.

ניתוח קיסרי החלמה

ברית מילה לתינוק וניתוח קיסרי

לאחר ניתוח קיסרי אם התינוק נולד בריא כרגיל, לא אמור להיות שום מניעה לעשות ברית מילה ביום השמיני כנהוג בכל קהילות עם ישראל, הערה חשובה- תינוק שנולד ביום השבת בלידה וגינלית גם ברית המילה שלו תהיה בשבת, כיוון שברית המילה זמנה ביום השמיני גם אם זה יוצא בשבת, אך לידה בניתוח קיסרי שבוצעה בשבת ולפי חישוב הימים הברית אמורה לצאת בשבת (היום השמיני הוא בעצם אותו יום בשבוע שבו היתה הלידה, כיוון שיום קודם הסתיימו 7 ימים וזה נקרא היום השמיני), תינוק שנולד בניתוח קיסרי ברית המילה שלו לא יכולה להיות בשבת, אלא תדחה ליום ראשון לאחר מכן. 

אגב, גם תינוקות שמסיבות שונות או רפואיות לא יכלו לעשות לו ברית מילה ביום השמיני להולדתו, ברית המילה תהיה ביום שכבר אפשרי לעשות ברית ולא ביום שבת.

פדיון הבן וניתוח קיסרי

בתורת היהדות ישנה מצווה חשובה שלא הרבה מכירים אותה, כל תינוק זכר בכור שנולד היה אמור להיות שייך לה’ כיוון שהבכורות היהודיים במצרים העתיקה בזמן מכת בכורות ניצלו ממוות ונקראו קדושים לעבודת המקדש, ולכן כל  בן בכור שנולד חובה על האב לפדותו (טקס שכאילו הכהן לוקח אותו אליו ופודים אותו בסכום של חמישה סלעים) , תינוק שנולד בניתוח קיסרי על אף שהוא בכור אינו צריך להפדות בטקס זה.

ניתוח קיסרי בעבר

ישנה היסטוריה של שנים שעברו שמספרת על ילודה של תינוקות לא דרך הרחם בעבר, יש אומרים שניתוח קיסרי נקרא כך על שם הקיסר יוליוס (ויש חולקים על כך), עוד מהעת העתיקה ישנם תיעודים על עוברים שנולדו מדופן הבטן , בגמרא שנכתבה לפני כאלפיים שנה ישנו תיאור על תינוק שנולד “יוצא דופן” שיצא מדופן בטן אימו, בעבר תינוק שנולד כך היה בבירור יתום מאימו מיד לאחר הלידה כיוון שלא יתכן היה שהאם לאחר קריעת בטנה תמשיך לחיות. אך בימינו זהו הליך שגרתי ואחוז התמותה נמוך מאוד בלידה קיסרית.

לסיכום ניתוח קיסרי זהו הליך רפואי פשוט אך מורכב, כדאי לשים לב לפרטים הקטנים וכמה שניתן להתכונן אליו, אם הריון ולידה מעניינים אתכם יש עוד מגוון תכנים מרתקים ומעניינים בעמוד טיפים להריון שלנו, אתר הריונית הוא הבית לאישה בהריון ולאחר לידה.

שתף את המאמר

מאמרים מומלצים
0
    0
    סל הקניות שלך
    סל הקניות ריק
      Calculate Shipping
      מימוש קופון

      לחפש את המוצר המושלם עבורך

      לא מצאת את מה שחיפשת ? שלחי לנו הודעה !