לוגו הריונית חדש
כרית הריון
דם טבורי

דם טבורי

שמעת על דם טבורי ולא יודעת מה זה? מהו דם טבורי, מתי לוקחים אותו ומי צריך לשמור דם טבורי מהלידה, מהם ההבדלים בין בנק פרטי לציבורי, ומהי עמדת היהדות לגבי שימור דם טבורי, הכל על שימור דם טבורי בזמן הלידה.

מהו דם טבורי?

דם טבורי זהו דם שנשאר בחבל הטבור שהיה מחובר לתינוק שלך לפני הלידה, בדם טבורי ישנם שפע של תאי גזע היכולים לרפא ולעזור למגוון מחלות, כמו סרטן, הפרעות גנטיות, וליקויים במערכת החיסון.

מהם תאי גזע?

דם טבורי זהו דם שנשאר בחבל הטבור שהיה מחובר לתינוק שלך לפני הלידה, בדם טבורי ישנם שפע של תאי גזע היכולים לרפא ולעזור למגוון מחלות, כמו סרטן, הפרעות גנטיות,

תאי גזע אלו תאים רב תכליתיים, התאים המקוריים שבהם התחיל הביצית והזרע להתפתח לעובר, בתחילה היה תא אחד, שהתפצל לשניים, שני תאים שהתפצלו ל4 וכו’… עד שנהיו מיליוני תאי גזע, תאי הגזע הסתדרו יפה בגוף העובר על פי התוכנית הגנטית שבתוכו, תאי גזע שהתמקמו בעיניים הפכו להיות תאי עיניים שיכולים לראות, תאי גזע שהתמקמו בלב הפכו להיות תאים שעובדים כמו הלב, וכך בכל הגוף…

נמצא שלתאי גזע המוח יש יכולות עצומות, הם בעצם יכולים להשלים כל תא אחר בגוף האדם. התאים האלו נמצאים בחבל הטבור בזמן הלידה של התינוק.

מה עושים עם השיליה לאחר הלידה?

בעבר היו תורמים או מוכרים את השיליה של היולדות לתעשיית הקוסמטיקה, אך כיום בעיקר זורקים את השיליה,

בתי חולים דתיים (או על פי בקשת היולדת) קוברים את השיליה, ישנם יולדות הבוחרות לקחת את השיליה של עצמם ולדאוג לה שתיקבר באדמה בעצמן או על ידי בני הזוג. (על פי ההלכה היהודית צריך לקבור את השיליה),

בכל מקרה, הדם שבתוך השיליה אם לא יאסף יזרק.

השהיית חיתוך חבל הטבור-
ישנם יולדות שבוחרות להשאיר את חבל הטבור מחובר כל עוד יש דופק, (מעבר לכך נהלי בית החולים לרוב לא מאפשרים), כדי לאפשר מעבר של דם טבורי מהשיליה אל התינוק עצמו, יש מחקרים שדם זה עוזר לתינוק להתחזק בתחילת דרכו, ומפחית אנמיה, (אך מגביר צהבת ילודים למשל)

אמא שבוחרת להשאיר את חבל הטבור מחובר כל עוד אפשר, לא יהיה ניתן לאסוף מחבל הטבור שלה דם טבורי.

לאיזה מחלות יכולים לעזור תאים שנלקחים מדם טבורי?

המחקר מגלה כל פעם מחלות, והפרעות נוספות שתאי גזע מדם טבורי יכולים לרפא ולעזור, נכון להיום התגלה יעילות בריפוי ועזרה למחלות:

  • מחלת הסרטן- בעיקר מסוג לוקמיה או לימפומה שאלו סרטן הדם.
  • הפרעות דם- תלסמיה או אנמיה חרמשית
  • ליקויים בספיקת מח עצם- כאשר מח עצם לא מצליח לייצר את התאים שהוא צריך.
  • כשלים חיסוניים- כאשר ישנם ליקויים וכשלים במערכת החיסונית.
דם טבורי

דם טבורי בתרומה לבנק ציבורי

דם טבורי שנילקח בזמן הלידה על מנת לתרום תאי מוח עצם לבנק ציבורי, בבנק הציבורי תאים אלו מיועדים להצלת חיים עבור חולים שלא נמצא עבורם תורם מוח עצם שמתאים להם במאגרים , הדם הטבורי יכול להציל את חייהם, 

מלבד זאת התרומה למאגרי דם טבורי ציבוריים אינה כרוכה בתשלום, ואין צורך לשלם על שמירת התרומה, וכן אנשים רבים בעולם חייהם ניצלו בזכות מאגרי הדם הטבורי שנמצאים בבנק ציבורי, שנתרם על ידי יולדות בזמן לידתן.

דם טבורי לשימור אישי

ישנם בנקי דם המשמרים את הדם הטבורי של התינוק בזמן הלידה, ושומרים אותו במצב של הקפאה עמוקה בארץ או בחו”ל (לבחירת ההורים), הדם הטבורי הזה אמור לשמש את התינוק שיגדל, או קרובי משפחה מדרגה ראשונה אם יצטרכו בהמשך החיים,
היתרונות-
קיים סיכוי סביר שתמצא התאמה בין הדם הטבורי הזה של התינוק לבין דם של קרובי משפחתו במידת הצורך, (של התינוק עצמו כמובן שיש התאמה).

החסרונות-
עדיין יש מחקרים הבודקים את יעילות ההקפאה העמוקה של הדם הטבורי לאורך עשרות שנים, בנוסף, אם במשך החיים תתגלה אצל התינוק מחלה גנטית או סרטן, רוב הסיכויים שמנת הדם שלו לא תהיה יעילה עבורו כיוון שככל הנראה גם תאים אלו שהוקפאו הם נשאים או פוטנציאלים למחלה, והסיכוי לשימוש עצמי של התינוק כשיגדל הם נמוכים מאוד.

בנוסף דם טבורי לשימור אישי עדיין נחשב יקר, ויש השתתפות של קופות החולים לפעמים, אם אתם מעוניינים כדאי שתבדקו ספציפית מול הקופה שלכם והביטוח שלכם האם אתם זכאים להשתתפות בשימור דם טבורי.

דם טבורי

לאן צריך לפנות כדי לשמר דם טבורי?

אם אתם מעוניינים לשמר דם טבורי באופן פרטי עבור התינוק שלכם או קרובי משפחה, על ידי בנק דם פרטי, תצטרכו לפנות לבנק שימור דם טבורי, ולסכם איתם את הפרטים, כדי שיגיעו לאסוף מכם את הדם הטבורי בזמן הלידה.

אם אתם רוצים לתרום דם טבורי למאגר הציבורי, בישראל תצטרכו ללדת בבתי חולים שבהם יש הסכמים עם בנק הדם הציבורי, ובו שואלים את היולדת במהלך הלידה האם ברצונה לתרום דם טבורי, (לרוב האיסוף יהיה בשעות הבוקר והצהרים), אם היולדת ובן זוגה עונים בחיוב, תגיע בזמן הלידה נציגה מוסמכת מטעם בנק הדם הציבורי ותאסוף דם טבורי, בנק הדם הציבורי אינו מחוייב לתת לתורמים להשתמש במנת הדם שתרמו.

האם זה כואב לקיחת דם טבורי?

דם טבורי נלקח במהלך הלידה, לאחר שהתינוק יצא מהרחם אך עדיין הוא מחובר לחבל הטבור, נהוג לעצור את הדם שממשיך לעבור מחבל הטבור אל התינוק, על ידי לחיצה וכך לא לאפשר לדם להמשיך לזרום לתוך התינוק, וכך ניתן לחתוך את חבל הטבור ואת הדם שנשאר בשיליה לרוקן לתוך שקית מעבדה, איסוף הדם הטבורי לא מורגש כלל על ידי האם או התינוק והוא אינו כואב כלל, הדם הזה הוא הדם הטבורי המכיל תאי גזע איכותיים שיכולים לעזור ולרפא הרבה מחלות.

שלייה קדמית

מתי צריך להחליט על שימור דם טבורי?

שימור דם טבורי הוא לא החלטה של רגע, אם אתם רוצים לשמר באופן פרטי כדאי שתדעו על כך קודם, תחתמו על טפסים לפני הלידה, ותבחנו את האפשרויות העומדות לפניכם ביישוב דעת, ישנם אפשרויות רבות לשימור דם טבורי, מיקום השימור, זמן השימור ועוד יקבעו על ידכם במועד שתקבעו, ולא כדאי שזה יקרה ברגע הלידה.

דם טבורי- עמדת ההלכה היהודית

על פי ארגון “בדמייך חיי”, מותר ואף מצווה לתרום לבנק הדם הציבורי מנת דם טבורי המיועד להציל חיים של אנשים שזקוקים לכך, גם אם מנת הדם תגיע למחקר, בסופו של דבר תוצאות המחקר הם עבור הצלת חיים, כך שאין מניעה לתרומה, ובכל מקרה, הרוצה לבדוק זאת מוזמן לשאול את הרב שהוא סומך עליו במקרה הספציפי שלו.

למי הרופא ימליץ לשמור דם טבורי?

משפחה שיש להם ילד שסובל ממחלה שניתן לרפא אותה או לטפל בה על ידי השתלת תאי גזע, יתכן שיהיה משתלם עבורם להקפיא תאי גזע של אח שנולד מדם הטבורי, כמובן כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל של האח במקרה כזה.
חשוב לדעת- משפחה שיש לה קרוב מדרגה ראשונה שסובל ממחלה ממאירה של כלי הדם או מחלה של כשל מח עצם יהיו זכאים לשימור דם טבורי ללא עלות במסגרת סל הבריאות, רק אם ישנה סבירות גבוה שהחולה יצטרך למנה זו, ובכל מקרה המנה תשמר למשך 4 שנים, במקרה שיש התאמה מלאה בין דם החולה ליילוד, ניתן יהיה לקבל הפניה מקופת החולים לקבלת הדם דרך הבנק הציבורי וללא עלות.

דם טבורי- מה צופן העתיד

חוקרים צופים שבעתיד יגלו מגוון של מחלות שתאי הגזע מדם טבורי יוכלו לעזור לריפויים, ביניהם אלצהיימר, סכרת, אי ספיקת לב, נזק לחוט השידרה, ועוד…
כרגע כל הריפוי של המחלות האלו הוא עדיין בגדר חלום, אך יתכן שלא ירחק היום וזה יהיה אפשרי, בקצב של הרפואה המתפתחת הכל יכול להיות, אך נכון לעכשיו הכל בגדר תיאוריות.

 

משרד הבריאות הישראלי- מה מפרסם משרד הבריאות לגבי שימור דם טבורי, כדאי לדעת!.

מידע נוסף מויקיפדיה לגבי דם טבורי

שתף את המאמר

מאמרים מומלצים
0
    0
    סל הקניות שלך
    סל הקניות ריק
      Calculate Shipping
      מימוש קופון

      לחפש את המוצר המושלם עבורך

      לא מצאת את מה שחיפשת ? שלחי לנו הודעה !