לוגו הריונית חדש
כרית הריון
דיכאון-בהריון

דיכאון בהריון

אין ספק שכולם שמעו על דיכאון אחרי לידה אבל על דיכאון וחרדה בהריון לא מספיק מכירים את התופעה, איך מרגיש דיכאון בהריון, מי בסיכון יותר לסבול מזה, ומה עושים כשהדיכאון בהריון מגיע

איך מזהים דיכאון בהריון

דיכאון בהריון הוא הקשה ביותר לזיהוי על ידי האישה או הסובבים אותה, בעיקר בגלל שתסמיני הדכאון עלולים להיראות כמו תופעות שקורות הרבה פעמים בהריון,


כדאי לשים לב לאישה בהריון:
*האם מצב רוחה לאורך זמן (יותר מיום או יומיים) נוטה להיות עצוב, בוכה הרבה גם ללא סיבה
* הרגשת עייפות מתמשכת, נראית מותשת
*מרגישה חרדה, חוששת מאוד, או דואגת בצורה קיצונית מהרגיל

חשוב לשים לב ולפנות לייעוץ מקצועי, גם האשה בהריון יכולה לשים לב לעצמה אם היא מרגישה שיש משהו שעובר עליה ומפריע לה,


חשוב לציין שדיכאון בהריון לא מטופל עלול להמשך גם אחרי הלידה ולהיקרא “דיכאון אחרי לידה” והתופעות עלולות להחמיר וגם להשפיע על התינוק שיוולד.

מה ההבדל בין דיכאון בהריון לדיכאון רגיל

נשים רבות בהריון נמצאות בחרדה ובמתח סביב הבדיקות של ההריון, האם העובר בסדר? האם יצא בריא? יש נשים שדואגות מהעתיד, מה יקרה? איך אסתדר? איזה אמא אהיה? ועוד מחשבות שלא תמיד עוזבות…

וכיוון שישנם עשרות מחקרים וגם דעות של אנשים על הריון, הסביבה יכולה להדאיג, להלחיץ, ולעודד חרדות,

לפעמים המסרים גם בתקשורת וברשתות החברתיות מלחיצים וגורמים לאישה לחשוב שהיא מזיקה לעובר שלה,
עצות כמו: אל תשבי רגל על רגל, אל תעמדי ליד מישהו מעשן שהעובר לא ינזק, אכילת סוכר מזיקה לעובר, גם אם העצות נכונות, החרדה סביב ההריון ושמירה על העובר עלולים לגרום לאישה למתח ולחץ עצומים

ברגע שהאישה נכנסת למעגל של דאגה, וחרדה סביב ההיריון וקשה לה לצאת ממנו וזה עלול להוביל אותה למצב נפשי לא טוב, שהוא דיכאון בהריון,
בשמות המקצועיים דיכאון בהריון נקרא גם “דיכאון קדם לידתי” או “דיכאון לפני לידה”, חשוב להבין דיכאון שמקורו בהריון (אפילו שהתפתח לדברים לא קשורים) נקרא דיכאון בהריון.

למי יש סיכוי גבוה יותר להיות בדיכאון בהריון

בהריון ישנם המון טריגרים שיכולים לגרום לאישה לחוות דיכאון בהריון, אלו הם דוגמאות או סיבות שיכולות להיות, אך כמובן שיכולים להיות עוד מגוון סיבות:

  1. חרדה בהריון-
    המעבר משינוי סטטוס מאישה לאמא, מלחיץ נשים במיוחד בהריון ראשון, ובנוסף ישנם חששות ומתחים טבעיים סביב הבדיקות הרפואיות הרבות, הפחד מאיבוד החופש והחשש איך תינוק קטן שחייו יהיו תלויים באמא והאם אטפל בו טוב

    2. חששות וחרדות מהעבר-
    פחדים מיוחדים עלולים להפריע לפעמים למי שעברו ילדות קשה או טראומטית, הזכרונות הקשים, הפחד שלתינוק יהיו גם חיים דומים, ומחשבות רבות נוספות שיכולות להפריע, הריון יכול להזכיר קשיים שקרו או להעלות חששות מקשיים בעתיד.

    3. השינויים הפיזיים-
    הקשיים הפיזיים במהלך ההריון, שמגבילים ומקשים על ההתנהלות היומיומית, כאבי הגב בהריון, הבטן הגדלה, העייפות הבלתי נגמרת, זו חוויה לא נעימה, ולפעמים לא מוכרת לנשים שלא חוו מחלות או מגבלה פיזית, ועלולים לגרום לאישה להרגיש חוסר שליטה וחרדה מפני המצב הקיים, ובהמשך ההריון עלולים להתפתח לדכאון בהריון.

    4. מצב לא יציב או לא בטוח-
    אישה שמציאות החיים שלה בזמן ההריון היא מציאות לא קלה, למשל אישה בהריון שסובלת מאלימות במשפחה, או ללא בן זוג, או בן זוג שמזיק לה (פיזית או נפשית) וגם אישה שאין סביבה משפחה או חברות, ושברגע של קושי היא לא יכולה לשפוך את ליבה ואולי אפילו לא לקבל עזרה אם תהיה במצב סיכון, בו כל קושי או טריגר עלול להתפתח לדיכאון בהריון.

    5. נשים שסבלו בעבר מדיכאון-
    נשים שהיו פעם בדיכאון, גם לפני ההריון, או נשים שיש במשפחה שלהן רקע של הפרעות נפש עלולות להיות בסיכון גבוה יותר לסבול מדיכאון בהריון

    6. כל אישה בהריון-
    שחווה קשיים כלשהם הקשורים להריון (ולא תמיד קשור להריון) גם ללא רקע כלשהו או גורם סיכון נוסף, עלולה לפתח דיכאון בהריון ולכן חשוב לשים לב לפני שהדכאון מתפתח, גם טרגדיות או אובדן שמתרחש במהלך הריון כמו מוות של בן משפחה קרוב למשל, יכול להוות סיכון לפתח דיכאון בהריון.

תסמיני דיכאון בהריון

לא תמיד קל לזהות דיכאון בהריון, ולכן חשובה הפניה לאיש או אשת מקצוע, בכל זאת חלק מהתסמינים עלולים להיות בכל הריון גם ללא דיכאון בהריון, אם בכל זאת אם התסמינים האלו נמשכים כדאי ללכת לבדוק:

1. אם את מרגישה תחושת מועקה/ מתח נפשי/ לחץ מתמשכים יתכן שנוסף לזה גם קושי לתפקד בעקבות זאת, אך לא תמיד, גם תחושה כזו המתלווה לאורך זמן ולא מפריעה לתפקוד יכולה להיות דכאון

2. תחושות מתמשכות של חוסר אונים, ייאוש וחוסר תקווה, ותחושת אשמה שמלווה, אלו תחושות שלפעמים יש להם סיבה הגיונית, הם נובעות מבעיה כלשהי, ואך טבעי להרגיש כך, אך הבעיה מתחילה שהתחושות לא מפסיקות, או יוצאות מפרופורציה, או מטרידות ולא מצליחות “לצאת מהראש”

3. חוסר חשק או מוטיבציה לעשות דברים- לעיתים אפילו פעולות בסיסיות כמו לנקות את הבית או להתקלח, לא שתמיד יש עודף של מוטיבציה לעשות מטלות בית, אבל חשוב לשים לב לקושי בתפקוד בסיסי שלא נובע רק מקושי טכני, זה יכול לבלוט במיוחד אם לפני כן האישה מאוד אהבה לעשות או לא ויתרה ופתאום התפקוד הפך להיות חסר משמעות ואין כח ורצון לעשות אותו.

4. עייפות מתמשכת – שלא חולפת גם אחרי מנוחה, עייפות שמקורה נפשי ולא פיזית, לא קל לעלות על הסיבה הזו מהר, האישה עצמה צריכה מודעות עצמית גבוהה ואומץ כדי להבין שהעייפות שלה מקורה בנפש, לאנשים מבחוץ יקח לפעמים יותר זמן אפילו, אבל התסמין הבולט הוא שהעייפות לא עוברת גם אחרי מנוחה ארוכה, ובמשך תקופה מתמשכת

5. חוסר יכולת להנות מדברים ביום יום, תחושה של חוסר חשק, ואיבוד עניין בפעילות יומיומית, אם פעם התעניינת בחברות, יציאות, אהבת לצאת למקומות כלשהן, או ללמוד יחד, ופתאום כלום לא מתחשק לך… כדי לשים לב.

6. תחושת ריקנות בחיים, לפעמים מלווה במחשבות אובדניות- כדאי לשים לב ולהבחין בין מחשבות אובדניות שקופצות לראש ואפילו יכולות להבהיל את האישה, ואין חשש שהיא תנסה לפגוע בעצמה למחשבות אובדניות מעשיות (אם זו את אז את הכי יכולה לדעת אלו סוג מחשבות אלו), 

אם המחשבות הם מעשיות, “איך אפגע בעצמי או בתינוק או בילדים(אם יש גדולים יותר)” זו אזהרה חמורה, שיכולה להיות סכנת חיים, במקרה כזה האישה או בן זוגה צריכים לפנות בדחיפות לרופא שלה, ולספר על כך ולקבל טיפול,
אם אתם בני זוג או קרובים או חברים של מישהי שאתם יודעים שהיא מנסה או חושבת “פעילה” איך לפגוע בעצמה, עליכם לפנות בדחיפות עבורה לרופא שלה, ואם אין לכם כזו אפשרות אז להתקשר למשטרה במקרה חירום ולהציל אותה מעצמה, (המשטרה מיומנת במקרים כאלו, הם לרוב לא מפחידים אלא באים לראות האם יש חשש כזה והאם צריך להגיע לאשפוז כדי להגן עליה)


בדיכאון בהריון לא חייבים להיות כל התסמינים, מספיקים 2-3 תסמינים כדי לחשוד שהקושי שכרגע נמצא הוא קושי המצריך טיפול מקצועי ולא ממש חולף לבד.

למה חשוב לטפל והאם יש טיפול בדיכאון בהריון

דיכאון בהריון שלא התגלה או שלא היה מטופל לרוב רק יחמיר אחרי הלידה ויהפך לדיכאון אחרי לידה,
בעיקר כי הקושי של נשים אחרי לידה משמעותי, אמנם יש יותר סיכוי לגלות את הדיכאון הזה אחרי לידה,
התופעה כיום מוכרת הרבה יותר, אחיות טיפת חלב היום עירניות לתופעה ומדברות עליה וגם הסביבה שמה לב יותר לאישה אחרי לידה,
אך עדיין אם הדיכאון בהריון לא יטופל ויגיע לשלב הלידה יתכן שהמצב יחמיר פי כמה ותדרש התערבות יותר מסיבית בטיפול.

אם את מרגישה על עצמך שיתכן שאת סובלת מדיכאון בהריון או אם אתם משפחה, חברים, שכנים, מכרים, מכירים אישה בשלבי ההיריון שיתכן שנמצאת במצב של דיכאון, חשוב לדעת שיש לאן לפנות!
בשלב ראשוני כדאי לפנות לרופא המשפחה או לאחות טיפת חלב, הם ידעו לאן להפנות את האישה לגורמים המקצועיים שמטפלים ברגישות בדיכאון בהריון, טיפול מוקדם בדיכאון ימנע לאחר הלידה דיכאון, והזנחה וחוסר טיפול רק יחמירו את המצב.

טיפול בדיכאון בהריון

ישנם מספר סוגים שונים פופולרים ומועילים לדיכאון בהריון:

1. טיפול פסיכולוגי- זהו הטיפול הנפשי המוכר ביותר, בהם המטופל משוחח עם המטפל על קשייו, חששותיו, ופחדיו, ומגיע לשורש הרגש שבו צמח התחושה הזו, ושם מנטרל את ההרגשה וממשיך הלאה, הטיפול יתכן שיעיל אך צריך לקחת בחשבון שהוא עלול להמשך על פני תקופה ארוכה (לרוב כמה שנים בטיפול אניטנסיבי)

2. טיפול פסיכיאטרי- ישנם תרופות המשפיעים על האיזון של החומרים במוח, יכולים לשפר את המצב רוח , חשוב לשים לב שהרופא מנפיק תרופות שמתאימות להריון.

3.
מעגל תמיכה קבוצתי טיפול קבוצתי, שבו נשים בהריון משתתפות ונהיות חלק מקבוצה הומוגנית, במעגל החברתי אפשר לשתף רגשות , לשמוח, להתעצב, וגם להכיל את האחר ועל ידי כך להשתחרר מרגשות מעיקות ומתחים.

4. טיפולים אלטרנטיבים-
ישנם שיטות רבות מאוד המשלבות טיפול ברפואה האלטרנטיבית שיכולים לעזור גם בדיכאון וחרדה בהריון, הרפואה האלטרנטיבית רואה את האדם (גופנפש) כיחידה אחת, ולכן כאב פיזי, או כאב נפשי הינם סמפטומים המצריכים טיפול וחסימות רגשיות הקשורה לקושי הקיים.

לסיכום:
אז אם גם אתן מרגישות בהריון חרדות, מתח מתמשך, או מועקה וחוסר הנאה, חשוב לדעת שיש לאן לפנות,
אם אתן מכירות אישה בהריון שנראה לכם שהיא אכן סובלת מדיכאון בהריון כדאי קודם כל להיות שם בעבורה לנסות להבין איך אתן יכולות לעזור,
לדבר איתה או עם מישהו שיש לו השפעה עליה בעדינות על הצורך בפנייה לגורמים מקצועיים.

שתף את המאמר

מאמרים מומלצים
0
    0
    סל הקניות שלך
    סל הקניות ריק
      Calculate Shipping
      מימוש קופון

      לחפש את המוצר המושלם עבורך

      לא מצאת את מה שחיפשת ? שלחי לנו הודעה !