למה בכלל יש סחרחורות בתחילת הריון, מה לעשות ברגע שמרגישים סחרחורת, שיטות להעלים את הסחרחורות בתחילת הריון, ומתי כדאי לפנות לרופא
כמעט כולם יודעים שבתחילת ההריון ישנם תופעות נעימות או פחות שעלולות לקרות לנשים, ביניהם סחרחורות בתחילת הריון, עייפות בהריון, והרגשת עילפון, התחושות האלו לרוב מורגשות בזמן עמידה או במעבר בין שכיבה לעמידה או ישיבה לעמידה, לרוב, הסחרחורות בתחילת הריון מורגשות יותר אצל נשים הסובלות מאנמיה או דליות או ורידים ברגליים, אך ממש לא רק אצלן, וזה יכול לקרות לכל אחת, בהריון.
מהי סחרחורת בהריון?
סחרחורת היא תחושה של הראש “מסתובב”, או שהעולם נראה “מסתובב” או לא יציב, בתחושה של סחרחורת יכולה להתלוות ההרגשה ש”אני תכף הולכת להתעלף”, או לראיית “מסך שחור”, לפעמים אכן מלווה התעלפות, (אך זה כבר סימן לפניה דחופה לרופא), סחרחורות בתחילת הריון שכיחות עד שבוע 13 להריון בערך.
למה יש סחרחורות בתחילת הריון?
- נפח הדם בגוף האישה הריונית עולה, וכך גם הצינורות של הדם מתרחבים בזמן הריון, אך הלחץ על הורידים בזמן שהדם חוזר מהלב אל הגוף הוא גבוה, והורידים לא אמורים להתרחב אחרת זה עלול לכאוב וליצור ורידים ברגליים, ולכן החזרתיות החלשה של הדם גורמת ללחץ הדם הנמוך, ולסחרחורת.
- בזמן ההריון גוף האישה גודל בנפח הדם, ולחץ הדם הרבה פעמים יורד, נשים שהן אנמיות יכולות לחוש יותר סחרחורות ותחושות עילפון, אך גם נשים עם רמת ברזל תקינה בתחילת הריון הרבה פעמים ירגישו סחרחורות, סיבה עיקרית לכך היא שבעקבות הרחם הגדל עלול להווצר חסימה כלשהי של מעבר דם לשריר הלב, מה שגורם להפחתה באספקת חמצן למוח ותחושת סחרחורות, לרוב זה נפתר לבד ללא צורך בהתערבות כלשהי, אך עדיין חשוב להתייעץ בעת הצורך.
- בעת מעבר חד משכיבה או מישיבה לעמידה עלול להגרם הרגשת סחרחורת בתחילת הריון, וגם במהלך ההריון, ולכן מומלץ לעבור בין מצבים בהדרגתיות, שכיבה לישיבה ולהמתין מעט, ואז ישיבה לעמידה בזהירות.
- סביבה חמה וחנוקה- כשהאוויר מסביב חם ואין אוויר קריר החודר לאזור שבו נמצאת האישה ההריונית, ובנוסף, יתכן שהאישה לבושה בבגדים חמים, הדבר גורם לעליית חום הגוף, ותחושת מחנק וסחרחורות.
- רמות הסוכר בגוף בזמן הריון עלולות להיות יותר נמוכות מהרגיל, שרמת הסוכר נמוכה יתכן תחושת סחרחורות ועילפון, לרוב בדיקת העמסת סוכר מתבצעת בהמשך ההריון , אך אם יש לך חשש סביר כלשהו התייעצי עם הרופא שלך בעניין.
איך אפשר למנוע סחרחורות בהריון?
אם את מרגישה סחרחורות בהריון חשוב שתדעי שאת נורמלית, זו לרוב לא מצביעה על מחלה איומה, או סיבוך בהריון, וכמוך מרגישות אולי עוד מיליוני נשי בעולם, אך עדיין את ממש לא חייבת לסבול כי זה נורמלי, כדי להפחית ואולי אפילו למנוע סחרחורות בתחילת הריון וגם במהלך ההריון שליש שני ושלישי כשסחרחורות עלולת להופיע:
- שתו מספיק מים-
נשים בהריון זקוקות ליותר מים מנשים שלא בהריון, כוס או שתיים ביום לא יספקו את הגוף שלכן שעובד קשה ומייצר תינוק (אמיתי) עכשיו בתוכו, שתו לפחות 2-3 ליטר ביום, גם בימים לא חמים במיוחד, סחרחורות בהריון עלולות להיגרם גם בעת התייבשות - אכלו ארוחות קבועות-
האוכל משפיע על הרבה דברים בחיים, גם על ההרגשה שלך בהריון, מעט אוכל כל מעט זמן,זו שיטה מנצחת, כך תוכלו לעזור לגוף שלכם לא להגיע לרמות סוכר נמוכות ו”נפילות סוכר” ולהרגיש סחרחורות, אגב, אם הסחרחורות פוגשות אתכן בעיקר לפני אוכל או אחרי שלא אכלתם כמה שעות, כדאי לפנות לרופא ולוודא שאתן לא סובלות מסכרת בהריון. - שנו תנוחות גוף כל הזמן-
אל תישארו בתנוחה אחת הרבה מדי זמן, כדי שלא תגרם חסימה של עורקים המובילים דם למשך זמן ממושך שעלולים לגרום לכן לסחרחורות ותחושת עילפון, כדאי לשנות תנוחה, להחליף כיוון ישיבה, לעמוד מעט ולשבת שוב, גם ישיבה על רגל אחת (כשהיא מתחת לישבן) או ישיבה של רגל על רגל לאורך זמן ארוך עלולה ליצור לחץ על העורקים שמזרימים את הדם, והם יגרמו לסחרחורות להופיע. - השתמשו בכרית הריון להגבהת הראש-
כדי למנוע סחרחורות בתחילת הריון ישנם הממליצים להימנע משכיבה על הגב כשהראש נמצא באותו הגובה של הגוף, זה גורם להרבה דם לעלות בבת אחת אל המוח ועלול לגרום לסחרחורות, לצורך הגבהת הראש והגוף בעת השכיבה רצוי להיעזר בכרית הריון כבר בשלבים מוקדמים של ההריון - אל תתחממו יותר מידי-
אל תגרמו לחום הגוף שלכם לעלות מידי, דאגו לחלון פתוח גם בחדר מחומם, לבשו בגדים קלילים, לא מחממים מידי, ולא לוחצים והדוקים, והימנעו ממקלחת או אמבטיה חמה מידי או לאורך זמן ארוך לגוף, תחושת סחרחורת ועילפון בתוך אמבטיה עלולה להיות מסוכנת, שימו לב שכדאי שיהיה איתכם עוד מישהו בבית או שיהיה לכם איך לקרוא לעזרה בהישג יד בעת הצורך. - פעילות גופנית מתונה-
בזמן הריון כדאי לעזור לגוף להזרים את הדם במערכת על ידי פעילות גופנית, אם אין לכם מניעה רפואית לבצע פעילות כזו, והרופא לא אסר עליכן להתעמל או להפעיל את הגוף בפעילות ספורטיבית, אז כדאי מאוד להפעיל את הגוף, זה יקל על תהליך זרימת הדם בהריון, ויכול להפחית סחרחורות בתחילת הריון וגם במהלך ההריון.
מה עושים כשמרגישים סחרחורות בהריון?
אם את מרגישה סחרחורות ותחושת עילפון תוכלי לעשות את הדברים הבאים כדי להעלים או להקל על התחושה באופן מיידי
- שכבי על הגב- כשהראש מורם מעט וגם הרגליים מורמות
- אכלי משהו קטן מתוק
- פתחי חלונות ונשמי אוויר חדש וקריר, אם את לא מסוגלת בקשי ממי שלידך שיפתח את החלון מעט.
- שחררי בגדים צמודים מהגוף, כך יהיה מעבר נוח של הדם בגוף ללא עצירת הדם על ידי בגדים הדוקים
- נשימות עמוקות יכולות לעזור להחזרת החמצן למוח, והעלמת תחושת הסחרחורות בתחילת הריון, וגם תחושת העילפון.
סימנים לפני עילפון:
- הרגשת סחרחורות
- תחושת בלבול
- נשימות לא סדירות- מהירות או עמוקות מידי
- הזעה או תחושת קור- בלי קשר למזג האוויר האמיתי
- ראיית כתמים או מסך שחור בעיניים
- שמיעת צלצולים באוזניים
- הרגשה כללית רעה, הרגשה של חולי
מה לעשות אם מרגישים עילפון?
- ספרי למישהו לידך שאת מרגישה עילפון, שיוכלו לעזור לך אם תתעלפי.
- הורידי ראש לכיוון הברכיים, או שכבי על הצד עם רגליים מורמות מעט.
- אל תאכלי או תשתי אם את מרגישה שתכף את מתעלפת, (מחשש לחנק), אבל אחרי שתתאוששי כדי לשתות משהו ולאכול מעט מתוק.
- לא לנסות לקום, או ללכת “כרגיל” השארי במקום שלך.
- עדיף לנשום נשימות עמוקות וסדירות, אם מרגיש לך שהמקום סגור או חנוק בקשי ממישהו שיפתח חלון או ידליק מזגן.
מתי לפנות לרופא:
אם סחרחורות מלוות בעלפונות יותר מפעם פעמיים, וגם אם סחרחורות באות יחד עם דימום נרתיקי כלשהו, או עם כאבי ראש עזים או דפיקות לב כדאי להגיע לרופא מיידית ולא לחכות לביקור הקרוב שאתם מוזמנים לביקורת.
לסיכום, סחרחורות בהריון
סחרחורות בהריון הם לא תופעה נעימה בכלל, אך היא מלווה לא מעט נשים, ובדרגות קושי שונות, כדאי לדעת על התופעה ואיך להתמודד איתה בהצלחה, החדשות הטובות, זה עובר.