לוגו הריונית חדש
כרית הריון והנקה
סימפיזיוליזיס

סימפיזיוליזיס

בהריון ומרגישה אי נוחות או כאבים באגן? קשה לך לבצע פעולות בסיסיות של לקום, לשבת ,ללכת בגלל הכאבים באגן? יתכן שאת סובלת מ- סימפיזיוליזיס בהריון ,

סימפיזיוליזיס הוא מצב שבו יש הרגשה של אי נוחות במפרק האגן,  ולאחוז נמוך מהנשים בהריון גם לכאבים חזקים עד חוסר יכולת לביצוע מטלות יומיומיות, אז למה זה קורה ומה אפשר לעשות?

מה זה סימפיזיוליזיס?

קודם בואו נחלק את המילה המסובכת הזו בצורה שיהיה אפשרי להגות את המילה (אם זה מעניין אותך בכלל) סימפיזיוליזיס זה בעצם סימ-פיזיו-ליזיס, כך שתדעו שלא קוראים לזה סימפיוליזיס או סמפיזיס , כשקוראים לקושי בשמו קל יותר להבין אותו ולטפל בו, 

 הכאב הוא מתיחה של רצועות המחברות את האגן בקו האמצע של הגוף, באזור עצם החיק (מתחת לשיער הערווה), המתיחה נעשית בעקבות החלשות של סחוס האגן, הנגרמת בעיקר בזמן הריון, מכיוון שבזמן זה הגוף מפריש הורמונים שבין היתר גורמים להיחלשות הסחוס, וריכוך יתר גורם למתיחת שרירים ולכאב בעצם החיק, הכאב לרוב מורגש בכל האזור של האגן, כך שנשים רבות מספרות שכואב להן  במפשעה או ברצפת האגן, ובעצם כל תזוזה כמעט של אגן הירכיים מלווה בכאב, אם התיאור הזה מוכר לכן? ייתכן שאתן סובלות מסימפיזיוליזיס.

למה זה קורה?

הכל קורה בגלל הורמונים, בהריון מופרשים בגוף הורמונים שונים עם תפקידים שונים , להורמוני רלקסין ופרוגסטרון יש חשיבות גדולה בעזרה לשמירה על תהליך ההריון תקין בגוף האישה, ההורמונים גורמים שהאגן יתכונן לקראת הלידה ויהיה רך וגמיש ויאפשר מעבר של ראש התינוק, אך גם לפעמים עודף של הורמונים עלול לגרום לקשיים, כאבים וסיבוכים, כמו למשל היחלשות יתר של האגן, חשוב לדעת גם שהמרחק בין עצמות האגן גדל בעקבות היחלשות השרירים כך שיתכן חיכוך בין המפרקים או עומס עליהם.
סיבה נוספת הוא העומס הרב הנמצא על האגן, חשוב לזכור שהאגן הוא הנושא את העובר ואת הרחם עם כל מה שכלול בתוכו בכל זמן ההריון, יש על עצמות האגן עומס רב שרק מתגבר ככל שההריון עולה, אצל נשים ולדניות ונשים מבוגרות יותר מצוי שיש היחלשות של עצם הפוביס שהיא זו הנחלשת ובעקבותיה כל המערך השרירי סביב האגן, ואת זה האישה מרגישה ככאבים.

 

סימפיזיוליזיס בהריון איך זה מרגיש?

שירלי, בת 36 הריון רביעי היטיבה לתאר כששאלו אותה מה היא מרגישה כשסבלה מסימפיזיוליזיס בהריון: הרגשתי כאילו מישהו דוקר אותי מקדימה בעצם של המפשעה, אני מרגישה את הכאב מתגבר בעיקר כשאני קמה מישיבה, הולכת, או מטפסת במדרגות, הכאב מורגש ממש גם במפשעות, בישבן, גם הירכיים שלי כואבות, וברצפת האגן אני ממש מרגישה כאב, כאילו הראש של התינוק משתפשף לי למטה על העצמות,

כשאני נחה או שוכבת זה ממש הקלה, חבל שאי אפשר לשכב כל היום, אבל גם בשכיבה לשנות תנוחה זה סיוט מתמשך, כאילו מתפרק לי האגן, כאבים חזקים מאוד כשאני מחליפה צד. ברור שאין לי מצב לעשות התעמלות, כל תנועה הקשורה להזזת האגן או הירכיים קשה לי, מחכה שההריון ייגמר כבר, אמרו לי שזה יחלוף.

כמו שתיארה שירלי, סימפיזיוליזיס בהריון גורם לתחושות כאב לא נעימות כלל, ואף עלול לגרום להגבלה בתנועה, זה יכול להתבטא בכאבים בדרגות שונות, אך כולם סביב אגן הירכיים, כמובן שלא כל כאב באגן הוא סימפיזיוליזיס, אם את סובלת מכאבים שמפריעים לך, כדאי שתפני לבדיקה רפואית כדי לבדוק.

סימפיזיוליזיס בהריון

סימפיזיוליזיס שמירת הריון

לא פלא שהאישה הסובלת מסימפיזיוליזיס בהריון חושבת על שמירת הריון, הכאב הוא בלתי נסבל לפעמים, ומלווה את האישה החל משבוע 12 לערך, ומפריע להמשך התפקוד היומיומי, במיוחד לנשים שיש להם עוד ילדים וצריכות לטפל בהם במהלך ההריון.
למדריך המלא על שמירת הריון כנסו לכאן

לפי חוקי המדינה, לשמירת הריון זכאית אישה שהמחלה ממנה היא סובלת מסכנת אותה או את המשך ההריון, סימפיזיוליזיס בדרך כלל היא תופעה שגורמת סבל רב ואי נוחות, אך אינה מסוכנת ולכן רופא הנשים לרוב ימליץ על מנוחה על חשבון ימי מחלה, אך בכל זאת, אל תתייאשי מראש, וכל אישה במקרה האישי שלה כדאי להיוועץ ברופא המלווה של ההריון, על דעתו של הרופא שלך יכולים להשפיע שיקולים נוספים, וכל מקרה לגופו.

תרגילים להקלה על סימפיזיוליזיס

קודם כל חשוב לציין שכדי לא להחמיר את הכאב כדי שהאישה שסובלת מסימפיזיוליזיס בהריון תקפיד : לא להרים חפצים כבדים, לא לסחוב או לגרור חפצים, כמו קניות למשל או הזזת רהיטים בזמן ניקיון, או אפילו הרמת פעוט, כדאי מאוד לווסת את הלחץ שעל האגן לשני צידי הגוף, ולכן לא מומלץ לעמוד על רגל אחת או לשבת בישיבה לא סימטרית (רגל על רגל או על צד אחד) או להסתובב  ולהטות את הגוף לצד אחד תוך כדי ישיבה, גם ישיבה על שרפרף או כיסא נמוך יצרו עומס על האגן ויגרמו לכאב ולכן מומלץ להימנע.

מה כן אפשר לעשות?
ישנם תרגילים למתיחה או לחיזוק שכן כדאי לעשות כדי לחזק את השרירים שתומכים את האגן, רצפת אגן, ירכיים, גב, ומתניים.

1. תרגילי גב-
מתיחת הגב יכולה לעזור למפרקי האגן לנוע ולהקל על הכאבים כיוון שזה מוריד לחץ מהאגן.
מה עושים? 

  • עמדי ליד שולחן (יציב) והשעני על השולחן קדימה, הגב מקביל לרצפה, המשקל יהיה על הידיים, המרפקים והזרועות,
  •  ואז השעני לאט אחורה, שהגב יהיה קעור, את אמורה להרגיש מתיחה קלה בגב ובירכיים, החזיקי כך כמה שניות (עד 10 שניות) ואז חזרי למנוחה, לבסוף נדנדי את הירכיים מעט.
  1.  תרגילי מותניים-
  • שבי על כיסא, כשהרגליים שלך נוגעות ברצפה, הרימי יד אחת באויר כשהיא ישרה לכיוון הנגדי (יד שמאל ישרה לכיוון ימין למשל וההיפך) והביטי לצד ההפוך, אם היד מופנה לימין הביטי לשמאל, זה יצור מתיחה קלה בצידי הגוף
  • הרימי את היד שהייתה מורמת אל מעל הראש לכיוון האוזן הנגדית (יד ימין מעל הראש לכיוון אוזן שמאל וכן להיפך)
  • החזיקי את היד כך במשך כמה שניות (עד 10), ואל תשכחי לעשות את התרגיל גם אם היד השניה, אפשר לחזור על המתיחה בין 3-4 פעמים ביום.
  1. תרגילי אגן ירכיים-
    נכון שזה האזור הרגיש, התרגיל אמור לחזק שרירים תפוסים בגב שיכול להקל על הכאב באגן.
  • שבי על קצה כיסא, (כיסא יציב) שימי לב שאת יציבה ולא עלולה ליפול.
  • הטי את האגן בתנועות קלות קדימה ואחורה, כך שהגב יהיה קמור וקעור, כמו נדנוד…. חזרי על התנועה הזו מספר פעמים, אפשר לחזור על התרגיל עד 3-4 פעמים ביום.

אפשר לראות עוד מדריכי תרגילים בוידאו באתר Pronatal Fitness

תרגילים שלא כדאי לעשות:
תרגילים שמפרידים בין העומס של השרירים של הרגליים ומעמיסים על צד אחד בלבד, כמו למשל עליית מדרגות, או פיסוק רחב של הרגליים, כל העמסה על צד אחד של הרגליים עלולה לגרום לכאב להתגבר.-

הערה חשובה-
התרגילים נועדו להקל ולהפחית כאב, אם נראה לך שהפעילות הגופנית גורמת לך ליותר כאב הפסיקי מיד, אם הכאב נמשך פני לייעוץ של הרופא שמלווה אותך.

סימפיזיוליזיס בהריון

מה עוד יכול להועיל להקלה

להשתדל ללכת ולשבת בצורה ישרה, שהעומס על האגן מתחלק, יש עדיפות לכך שהרגליים יגעו ברצפה ב90 מעלות בישיבה, כדאי לנעול נעליים תומכות שמשפיעות על היציבה, התעמלות לחיזוק האגן מומלצת רק בליווי איש או אשת מקצוע על מנת למנוע נזקים, ניתן להשתמש בחגורת הריון התומכת בבטן ההריונית מהלך ההריון, ומונעת כאבים במפשעות בהריון.

סימפיזיוליזיס טיפול טבעי

לרפואה הקונבנציונלית אין מה לעשות יותר מידי עם הכאב הזה, והטיפול הרווח הוא נטילת משככי כאבים, מנוחה, ולחכות שההריון הסתיים, לכאן הרפואה המשלימה מגיעה ומנסה לתת מענה ופתרון לכאב העז המלווה את האישה ההריונית, הידרותרפיה (טיפול במים) זו שיטה מועילה ומפחיתה כאב, מכיוון שבתוך המים יש פחות לחץ על עצמות האגן,ניתן לחוש הקלה עקבות הטיפול בה, גם רפלקסולוגיה ודיקור סיני התגלו כיעילים, ובכלל לרפואה המשלימה יש מגוון שיטות שיכולות להקל על הסימפטומים של סימפיזיוליזיס בהריון, רק חשוב לשים לב שכדאי להיוועץ ברופא שלך לפני תחילת טיפול כדי לוודא שלא יכול להיגרם שום נזק.

סימפיזיוליזיס פעילות גופנית

 פעילות גופנית לאישה בהריון תמיד כלולה באישור רופא קודם, בכל מקרה אישה בהריון הסובלת מסימפיזיוליזיס לרוב בעצמה מתקשה לבצע פעילות גופנית, אך למרות זאת ישנה חשיבות לפעילות המחזקת את שרירי האגן, ועם כל זאת חשוב לבצע את הפעילות הגופנית בהשגחה וליווי פיזיותרפיסט/ית מומחים כדי לוודא שלא נעשים תנועות העלולות לגרום לכאב נוסף או להחמרה בכאב.

סימפיזיוליזס הריון

סימפיזיוליזיס המלצות מנשים

כמו שכולם בעצם יודעים שאין כמו המלצות של הריוניות מנוסות, רק הן יספרו לכן באמת מה עזר להן, אז הבאנו כמה שהיו מוכנות לשתף:

אביגיל מספרת:
בהריון השני שלי, שמחתי מאוד לגלות שזו בת, תחילת ההריון היה ממש כיפי, לא היו כמעט בחילות, אבל אז כשהגעתי לשבוע 13 התחלתי להרגיש כאבים למטה במפשעה, כמו דקירות שורפות כאלה, בהתחלה לא ייחסתי לזה חשיבות, זה היה מציק אבל לא ממש כואב, אפילו שכחתי לספר על זה לרופא נשים שלי, אבל עד הביקור הבא אצל רופא הנשים כבר הייתי כמה פעמים במרפאה לרפואה דחופה, חשבתי שקורה לי משהו, לא ידעתי למה אני מרגישה את הכאבים האלו,

ככל שההריון גדל כך הכאב התגבר, הפסקתי לעשות הליכות כי כבר לא יכולתי להזיז את המפרק של הירך בחופשיות, בתור הבא שלי ששיתפתי את הרופא הוא מיד ידע לומר לי שקוראים לזה סימפיזיוליזיס (שברתי שיניים כדי לומר אותו לכולם), הכאבים לא עברו, אבל עצם זה שידעתי שיש שם לכאב שלי (וגם תאריך תפוגה) עזר לי מאוד לעבור את ההריון, נחתי הרבה בעצת הרופא, וגם בחדר הלידה היו לי הקלות שונות וממש התחשבו בי, עכשיו הכל מאחורי, וכשאני רואה את הילדה המופלאה אני שוכחת כל מה שעבר עלי.

יעל מרמת הגולן משתפת:
זה קרה בהריון השישי שלי, כבר חשבתי שאני יודעת הכל על הריון, לידה , ותינוקות, והנה הצליחו להפתיע אותי הכאבים העזים באגן, התקשיתי מאוד לתפקד כרגיל, אפילו בשכיבה היה לי מאוד קשה 

לשנות תנוחות, למזלי הרופא המליץ לי על פיזיותרפיסטית תותחית המתמחית בטיפול בסימפיזיוליזיס, עם התרגילים שהיא נתנה לי יכולתי לעבור את ההריון בקלות יחסית.

מתי זה עובר?

השאלה הנשאלת ביותר על ידי נשים, האם סימפיוליזיס בהריון חולף? אז אפשר להירגע, לרוב אכן התופעה הזו חולפת, ונשים מדווחות שהכאב הלך כמו שהגיע, אך ישנם נשים שעדיין אחרי הלידה מדווחות שהן סובלות מכאבים באזור האגן והמפשעה, אם כי כאבים יותר חלשים, או בתדירות מופחתת, ולכן, אשה שהכאבים לא חלפו לה מיד לאחר הלידה מומלץ להגיע לפיזיותרפיה לאחר הלידה כדי לחזק את השרירים שנהיו רפויים, ולהעלים או להפחית את הכאב, נוסף לכך חיזוק שרירי רצפת האגן חשוב תמיד לאחר לידה.

אם הריון ולידה מעניין אתכם, ותרצו לדעת מה קורה במהלך שבועות ההריון בגוף האישה מוזמנים לקרוא עוד שפע של מידע עדכני ומעניין.



שתף את המאמר

מאמרים מומלצים
העגלה שלך
העגלה שלך ריקה
Calculate Shipping
מימוש קופון

לחפש את המוצר המושלם עבורך

לא מצאת את מה שחיפשת ? שלחי לנו הודעה !