לוגו הריונית חדש
כרית הריון
שלייה

שלייה

הריון הוא מצב נפלא ומלא שינויים בגוף האישה, האיבר העיקרי שמיועד להריון הוא השילייה, בעצם זה האיבר הזמני היחיד בגוף האישה, הוא נועד להזין את התינוק במזון, חמצן, ולסנן חומרים שלא צריכים להגיע לתינוק.

בכתבה זו נספר על השלייה,ונגלה 5 תפקידים חשובים של השלייה בהריון,
ונסביר מהי היפרדות שלייה, ומדוע זה מסוכן לעובר
מה קורה לשלייה בסיום תהליך הלידה, אלו סוגים שלייה יש, וגם כמה דברים שכדאי שתדעו על שלייה, בכל זאת היא מלווה את התינוק שלכם עד הלידה.

מהי שלייה ומה תפקידה

שלייה היא איבר בגוף האישה, איבר זמני שמתפתח רק בזמן הריון יחד עם העובר,השלייה מחברת בין גוף האם לעובר, השלייה מתפתחת מגוף העובר ובעצם מבצעת את התפקידים החשובים ביותר להתפתחות העובר בתוך רחם האישה

מתפקידי השליה:

  1. יוצרת הפרדה בין דם האם לדם העובר-
    השליה מתפקדת כמתווך בין האם לעובר, ובעצם יוצרת לעובר מחזור דם נפרד ממחזור הדם של האם, למרות שהעובר נמצא בתוך האם וקיים בתוכה, יצירת הבדל בין דם האם לדם העובר מגנה על העובר מפני זיהומים ומחלות העלולות לעבור מהאם ובעצם כך השליה שומרת על העובר מהיחשפות למחלות שהוא לא יכול להתמודד מולם עדיין.

  2. מייצרת הורמונים של ההריון-
    הורמוני ההריון הם האחראים על גדילתו והתפתחותו של העובר, והורמוני ההריון חשובים ביותר להתפתחות הריון תקין, בין ההורמונים נמצאים הפרוגסטרון, האסטרוגן ועוד הורמונים.

  3. מגנה על העובר-
    השליה מגנה על העובר מפני חיידקים ומחלות העלולות לעבור אל העובר, אך ישנם מספר חומרים רעילים שהשיליה לא יכולה לסנן כמו ניקוטין שנמצא בסיגריות, ואלכוהול שנמצא במשקאות אלכוהוליים כמו בירה, יין, ועוד… וגם סוכר עלול לעבור לעובר דרך השלייה, וכן תרופות שהאם לוקחת עלולות לחדור אל השלייה ויתכן גם להזיק לעובר.

  4. מזינה את העובר בחמצן ומזון בהריון-
    השלייה היא המעבירה לתינוק חמצן מגוף האם, ומוציאה פחמן דו חמצני מגוף העובר, וכן גוף העובר מוזן באוכל ונוזלים המועברים דרך השלייה, בעצם השליה דואגת לעובר שלנו בכל מחיר, גם אם הגוף שלנו נמצא בחוסר של חומר מסויים (ברזל למשל) עדיין מהמאגרים המועטים שיש השליה תדאג לעובר שיקבל את מה שהוא צריך לקבל, ולכן חוסרים של חומרים חיוניים לגוף עלולים להקשות על נשים בהריון כיוון שהן חסרות אותן כי העובר שלהן לקח מהן את המאגרים שהיו להן.

  5. ייצור תאי גזע-
    השיליה מכילה תאי גזע עובריים, תאי הגזע משמשים את הגוף של העובר לבניית האיברים שלו, ובזמן הלידה יש אפשרות לקחת תאי גזע עובריים ולשמור אותם לתינוק בעתיד, או לתרום אותם לבנק הדם הטבורי, אפשר לקרוא עוד על דם טבורי
  6.  
מצבי שלייה

מה קורה לשלייה בזמן ההריון ובסיום הלידה

בתחילת ההריון כשהעובר עדיין נמצא בשלב התחלקות התאים, והוא נצמד לאחת מדפנות הרחם ומשתרש ברחם, איפה שהעובר השתרש שם תהיה השליה, והיא זו שתהפוך להיות האיבר המקשר בין גוף האם לעובר שבתוך, מתוך השלייה יוצא חבל הטבור המחובר לטבור התינוק.
השיליה מתחילה להתפתח בשבועות הראשונים של ההריון, וגודלת יחד עם התינוק בבטן, השיליה מגיעה לשיאה בשבועות האחרונים של ההריון (38-39) ויוצאת עם התינוק בזמן הלידה.

דימום בהריון ושיליה

  1. חשוב להבהיר שבכל מקרה של כאבים או תסמינים מחשידים במהלך הריון מומלץ לפנות לבדיקה רפואית, גם אם החשש התגלה כחשד שווא הרופאים יעדיפו שתגיעו לבדוק ותגלו שזה כלום, מאשר פעם אחת חשד אמיתי שהוא באמת סיבוך שלא נבדק ועלול לגרום לתוצאות חמורות.

    היפרדות שלייה
    – זהו מצב שבו חלק או כל השלייה נפרדת מדופן הרחם של האם, וכך לא מתאפשר מעבר של חמצן ונוזלים מהאם אל העובר בצורה תקינה ומתמשכת, מצב זה עלול להוות סכנה מיידית לחיי העובר ומחייב פניה מיידית למרכז רפואי מיילדותי,
    בהיפרדות שלייה חלקית (חלק מהשיליה נפרדה מדופן הרחם) יתכן מעקב קפדני ואפילו אשפוז עד הלידה, היפרדות שלייה שלימה (השיליה כולה התנתקה מהרחם) תחייב לרוב לידה מיידית , להיפרדות שלייה תסמינים נוספים כמו כאבים עזים בבטן או בגב, לפעמים מלווה בדימום נרתיקי.

     

    מהו אי ספיקת שלייה
    מצב שבו השלייה לא עובדת באופן יעיל מספיק ואינה מספקת לתינוק כמו שצריך חמצן או חומרים מזינים שהוא זקוק להם, או לא מספיק מסננת חומרים לא טובים עבורו מהאם.


    שלייה שלא נפרדה
    בזמן הלידה השלייה מעצמה אמורה להיפרד לאחר מספר דקות מרחם האם ולצאת אחרי שהתינוק נולד, השלייה אמורה להיפרד בשלמותה, אי היפרדות השליה לאחר הלידה עלולה לסכן את האם, גם אם חלק אחד קטן מהשלייה לא נפרד מרחם האם זה עלול להוות סכנה לאם ויתכן שיהיה צריך התערבות רפואית כדי להפריד את השלייה ולהוציא את כולה מחלל הרחם לאחר ה

שלייה קדמית

מה זה היפרדות שלייה?
+ סיבוכים נוספים הקשורים לשלייה:

  1. יש תרבויות הנוהגות לקבור את השלייה לאחר הלידה, גם ביהדות ישנם הבוחרים לקחת איתם את השלייה לאחר הלידה ולקבור אותה בעצמם בחצר ביתם, בבית קברות, או במקום אחר שימצאו.
  2. ישנו מנהג נדיר אך קיים של נשים שאוכלות את השלייה שלהן לאחר הלידה, מחקרים רפואיים לא מצאו תועלת בריאותית כלשהי מאכילת שלייה, אך יש שמזהירים מחשש לזיהום שעלול להגרם מאכילה של שלייה שעלולה להזדהם במהלך הלידה, בכל מקרה, כשר זה לא.
  3. לשלייה יש 3 מצבים של בשלות:
    1. שלייה צעירה
    2.  שלייה בינונית
    3. שלייה זקנה
    אותה השלייה מתחילה דרכה ברחם יחד עם העובר שלייה צעירה, ובחודשי ההריון הראשונים בבדיקות האולטראסאונד תיבדק גם בשלות השלייה, וגם לקראת סוף ההריון ובמיוחד בהריון פוסט דייט (הריון שעבר את שבוע 40 והתאריך המשוער) יתכן שהשלייה תחשב כבר שלייה בדרגה 3 הנחשבת לשלייה זקנה, ותחייב מעקב הדוק יותר סביב העובר וההריון כדי לוודא שהיא עדיין מתפקדת במיטבה ומספקת לעובר חמצן ומזון כפי הדרוש לו
  4. לאחר שהתינוק/ת נולדים, ואפילו לאחר שכבר הספיקו לבכות את הבכי הראשון שלו חיכיתם כל כך, המיילדת תספר לכן שעדיין לא הסתיימה הלידה, כל עוד השלייה לא יצאה מהרחם כשהיא שלמה לחלוטין, יש שלא יאמרו אפילו מזל טוב עדיין. ולכן, לאחר הלידה כרבע שעה בערך נשים צריכות לעבור שוב “מיני לידה” וללחוץ שוב לחיצות מאמץ של לידה כדי שהשלייה תצא גם, לפני שהרחם יתחיל להסגר.
  5. השלייה מכילה חומרים מזינים ומלאה במינרלים, בעבר השתמשו בשלייה עבור קרמים לפנים למראה צעיר, כיום כבר לא ידוע שזה מה שעושים כיוון שקמה מחאה עולמית על השימוש בשלייה של נשים לתעשיית הקוסמטיקה, ישנם בתי החולים האומרים שהשלייה נזרקת או נקברת (בבתי חולים דתיים)
היפרדות שלייה

5 דברים שלא ידעתם על השלייה

לסיכום
השלייה הוא איבר זמני בגוף האישה, אך תפקידו חשוב ביותר אם לא החשוב מכל האיברים המיועדים להתפתחות העובר בגוף, ולכן כדאי להכיר אותו.
אם הריון ולידה מעניין אתכן ותרצו לדעת באיזה שבוע הריון  אתן ומה עובר על העובר ועליכן במהלך שבועות ההריון. מוזמנות ומוזמנים להכנס ולגלות עולם מופלא.

 

 

שתף את המאמר

מאמרים מומלצים
0
    0
    סל הקניות שלך
    סל הקניות ריק
      Calculate Shipping
      מימוש קופון

      לחפש את המוצר המושלם עבורך

      לא מצאת את מה שחיפשת ? שלחי לנו הודעה !