סקירת מערכות מוקדמת הינה בדיקת אולטרסאונד אשר מתבצעת בין השבועות 14-17 להריון, מה מגלים בבדיקה זו ועד כמה היא חשובה?
מהי בדיקת סקירת מערכות מוקדמת
הבדיקה נקראת גם סקירת מערכות ראשונה, רופא נשים בלבד (ולא טכנאית אולטרסאונד) מורשה לבצע את הבדיקה, ולכן ברפואה הציבורית בישראל לרוב ההמתנה לתורים ארוכה, מכיוון שצריך לבצע את הבדיקה בטווח שבועות קצר כדאי לקבוע זמן רב מראש את התור לסקירת מערכות מוקדמת.
אם אינך יודעת באיזה שבוע את, האם את צריכה כבר לקבוע תור לבדיקת סקירת מערכות מוקדמת, לרשותך מחשבון הריון נוח היכול בקלות לספר לך איפה את בין שלבי ההריון ומתי כדאי כבר לקבוע תור.
חשיבות ביצוע סקירת מערכות מוקדמת:
סקירת מערכות מוקדמת יכולה לגלות מומים פיזיים בגוף העובר(חוסר או עודף באיברים שונים, עיוותי גוף ועוד) , או במערכות הפנימיות של גוף העובר ( בעיות לב, ריאות, שתן, מוח, ועוד…), בנוסף הבדיקה יכולה לגלות ממצאים שיכולים לגרום להריון להיות בסיכון, (תאומים, שיליית פתח, מיעוט או ריבוי מי שפיר, ועוד…) ואפילו אפשרי בעזרת בדיקת סקירת המערכות המוקדמת לאבחן מומים גנטיים שונים.
כיצד מתבצעת סקירת מערכות מוקדמת
הבדיקה נעשית לרוב כאולטרסאונד וגינלי ולפעמים יהיה צורך גם כאולטרסאונד בטני להשלמת הנתונים, להזכירך על פי חוק הנך רשאית למלווה במהלך בדיקה רפואית, ישנם נשים בוחרות להביא את בן זוגן לבדיקה הזו בעיקר מכיוון שהיא פולשנית, הבדיקה לא אמורה לכאוב כלל.
מה מגלים בסקירת מערכות מוקדמת
בדיקת סקירת מערכות ראשונה נועדה בעיקר לגלות יחסית מוקדם מומים מבניים בעובר (חסר של איברים כלשהם, או עיוות כלשהו באברי הגוף החיצוניים והפנימיים של העובר) יחד עם בדיקת שלמות גוף העובר נבדקים גם שלמות השליה, ומיקום השליה ביחס לרחם (שליית פתח למשל יכולה להוות סיבוכים משניים) כמו כן נבדקת כמות מי השפיר
ואם כבר בוער לכם לגלות האם יש לכם בן? או זו עוברית קטנטנה? בדיקת סקירת מערכות מוקדמת היא הבדיקה הראשונה שאפשר כבר לראות מה המין של העובר. מעטות הפעמים שהרופא לא הצליח לראות בבירור או שהתנוחה של העובר לאורך כל הבדיקה לא אפשרה לראות בבירור, ואז תאלצו לחכות לבדיקת האולטרסאונד הבאה או לסקירת מערכות מאוחרת ששם בוודאות כבר ניתן לגלות
סקירת מערכות וקושי נפשי
בדיקת סקירת מערכות מוקדמת עלולה לגרום לנשים רבות קושי רגשי ונפשי, נשים יכולות לחוות חרדות לפני הבדיקה, התרגשות מהבדיקה ומהממצאים, ואפילו יתכן צער אם יהיו ממצאים לא תקינים או מדאיגים, חשוב שיהיה לאישה תמיכה מבן הזוג, חברים, ומשפחה, כדי לא להיות לבד בקושי הזה.
סקירת מערכות ראשונה
בדיקה זו היא בעצם הפעם הראשונה שבה סורקים את המערכות הפנימיות של העובר, בודקים הימצאות של איבריו הפנימיים, מוח, כבד, טחול ועוד… אמנם ישנם איברים שעדיין לא התפתחו דיים בשבוע זה כדי לבדוק אותם אך בשביל זה נועדה בדיקת סקירת מערכות השניה הבודקת את כל האיברים שכבר הבשילו מהבדיקה הראשונה, בסקירת המערכות הראשונה לא ניתן לגלות את כל המומים האפשריים אלא רק 80% מהם, ופגמים גנטים שאין בהם סימנים חיצוניים הקשורים למבנה גוף שונה לרוב לא יתגלו גם בבדיקה זו.
סקירת מערכות מוקדמת תלת מימד
מלבד זה שממש יכול להיות נחמד לראות את העובר שלך בתלת מימד, ואולי אפילו לנסות למצוא תווי פנים מוכרים אם תצליחי, לבדיקת סקירת מערכות תלת מימד יכולה להיות חשיבות רבה, אמנם את רוב בדיקת סקירת המערכות מבצעים בדו מימד, אך ישנו חלק שבו הרופא בודק בתלת מימד בבדיקה זו ניתן לראות יותר בבירור חלק מאיברי העובר, וכן לפעמים הזווית מאפשרת לגלות מומים שיותר קשה “לעלות” עליהם באולטרסאונד דו מימדי, לדוגמא: שפה שסועה היא פגם בשפה העליונה של העובר (לרוב קוסמטי אך לפעמים פגם תפקודי) כאשר רופא רואה שלעובר יש שפה שסועה והוא רוצה להראות להורים הרבה יותר קל להדגים בתלת מימד.
עם מה צריך להגיע לבדיקה
מעבר להפניית הרופא לא צריך לעשות הכנות מיוחדות או להוציא התחייבויות שונות, ובכל אופן הכללים משתנים לפעמים בין קופות החולים וגם בתוך כל קופה מזמן לזמן, ולכן כדאי לברר מול מזכירות הקופה שלכם מה הפרוצדורה,
חשוב לדעת!
לפני כל בדיקת אולטרסאונד הרופא יצפה לראות עובר עירני ופעיל, כמובן שעובר לא יכול להיות פעיל כל הזמן ולתזמן את זמן הפעילות לבדיקה אך לכם יש יכולת לעזור לו להיות פעיל בזמן הבדיקה וכך לאפשר לרופא הבודק את התנאים הטובים ביותר לבדיקת סקירת מערכות מוקדמ מוצלחת לעובר שלכם,
מה לעשות?
לא להגיע רעבה לבדיקה, לאכול לפני הבדיקה משהו קטן, ממש קרוב לזמן הבדיקה ניתן לאכול משהו מתוק שידוע שגורם לעובר לזוז ולהתנועע במלוא הכוח, אם הרופא לא יראה בבדיקה עובר פעיל יתכן ואפילו ישלח אתכם לאכול משהו מתוק לפני שיאלץ להסיק מסקנות רפואיות על כך שהעובר לא זז בבטן.
באיזה שבוע עושים סקירה מוקדמת
הסקירה המוקדמת מיועדת להתקיים בין שבוע 14 להריון ועד לשבוע ה 17 להריון, הבדיקה בכוונה נועדה להיות בשלב יחסית מוקדם של ההריון כיוון שבזמן זה ההריון עוד צעיר ויהיה אפשר במידת הצורך לבצע הפסקת הריון
סקירת מערכות מחיר
סקירת מערכות מוקדמת אינה כלולה בסל הבריאות ולכן אישה המעוניינת לעבור את הבדיקה תצטרך לשלם באופן פרטי על הבדיקה, ובכל זאת לקופות החולים יש מסלולים מסובסדים והנחות משמעותיות לחברי הביטוחים המשלימים של הקופה (כללית פלטינום, מאוחדת שיא, מכבי זהב, לאומית זהב), או אם יש ברשותכם ביטוח פרטי (כדאי לבדוק שיש בביטוח גם כיסוי להריון לפני שמתכננים על החזר),
עלות בדיקת סקירת מערכות מוקדמת יכולה להגיע גם סביב מחיר 2,000 ש”ח באופן פרטי.
כדאי לדעת שבהמשך ההריון, בניגוד לסקירה המוקדמת שלא ממומנת בסל הבריאות, סקירת מערכות מאוחרת נמצאת בסל הבריאות, וביצוע הבדיקה במכונים השייכים לקופות החולים לא תחייב את הנבדקת בעלויות כלשהן (מלבד עלות רבעונית אם יש צורך)
זכויות נשים בסקירת מערכות מוקדמת
הזכות למידע-
נשים זכאיות לקבל מידע מלא לגבי הבדיקה, כולל: מהי מטרת הבדיקה, איך מבצעים אותה, הסיכונים בבדיקה אם קיימים, יתרונות הבדיקה, וכן ממצאים אפשריים, כאן נציין שלא תמיד יש לרופא סבלנות להסברים וזה תלוי באופי נותן השירות, אך אם יש לך צורך במידע זכותך לשאול ולבקש, ולהתעקש לקבל תשובות.
מומים-
במקרה שיש ממצא של מום בבדיקה, נשים זכאיות לקבל מידע מפורט לגבי סוג המום, והשפעתו על העובר לאחר הלידה, וגם לגבי אפשרויות טיפול וריפוי שקיימים למום זה.
החלטה אישית לביצוע הבדיקה-
סקירת מערכות לא נקבעה כבדיקת חובה ולכן גם לא ממומנת, וזכותה של כל אישה להחליט האם לבצע את הבדיקה או לא, למרות המידע הרפואי שקיבלה, בהתאם לדעותיה ואמונותיה, הצוות הרפואי צריך לכבד את רצון האישה גם אם היא מחליטה לא לבצע את הבדיקה, אין להפעיל לחץ או לאיים על נשים כדי שיבצעו את הבדיקה בניגוד לרצונן.
ליווי בבדיקה-
על פי חוק זכויות החולה לאישה בבדיקת סקירת מערכות מוקדמת יש את הזכות להיות מלווה במהלך הבדיקה, עם זאת על פי שיקולי הרופא יתכנו מקרים שבהם האישה תתבקש לבצע את הבדיקה ללא מלווה, במקרה של סירוב שנראה לא סביר או לא מנומק מצד הרופא, רשאית האישה קודם לנסות לשכנע את הרופא, או לפנות לצוות רפואי אחר לבקשת עזרה,
במקרים חריגים ניתן לפנות: לנציבות הקבילות או למטה לזכויות החולה- בדרך כלל לכל קופת חולים או בית חולים יש אפשרות להתלונן על התנהגות של צוות רפואי שהיה לא הולם, בנוסף יש ארגוני נשים שונים, כמו: המועצה הלאומית לנשים, ויצו ישראל, רופאות לזכויות נשים, שיוכלו לעזור בעת הצורך, וכמובן גם פניות הציבור של משרד הבריאות.
המלצות של הריוניות
שיראל.א. ממגדל העמק משתפת: הריון ראשון שלי, לא ידעתי מימיני ומשמאלי וכמובן קבעתי את כל הבדיקות האפשריות לעובר שלי, לא פספסתי אף בדיקה, ולמרות זאת בבדיקת סקירת מערכות מוקדמת הרופא פתאום נהיה רציני והתחיל לבדוק שוב ושוב משהו מסויים, כששאלתי מה קרה, מסתבר שלעוברית שלי התגלה ששתי אצבעות שלה מחוברות ביד ימין, עולמי חרב עלי, מזל שבן זוגי היה לידי והרגיע אותי, בסופו של דבר נולדה תינוקת מתוקה ומהממת, הרופאים כבר ידעו מראש לפני הלידה למה לצפות, ואכן לאחר הלידה נלקחה למעקב ובדיקות ומסתבר שהטיפול בה הוא ניתוח פשוט של הפרדת האצבעות, והמסקנה שלי שטוב שעלינו על הבעיה בשלב מוקדם, זה עזר לנו לקבל אותה למרות הבעיה, ההכנה הנפשית הייתה חשובה לנו.
אביטל.ד. מבאר שבע: הריון שלישי שלי, בן אחרי 2 בנות, התלבטתי אם לעשות את בדיקת סקירת מערכות כיוון שאני דתיה ולא הייתי מוכנה להפיל את העובר שלי בכל אופן, אך לאחר ששכנעו אותי רבות הסכמתי לבצע את הבדיקה ואכן התגלתה בעיה בעובר כיס השתן היה סתום וגם היה חור בריאה, אמנם העובר יכול לחיות ככה כל עוד הוא בבטן, אך הידע המוקדם של מערכת הרפואה על המומים האלו איפשרו את הצלת חייו של התינוק שלנו, ואכן לקראת הלידה כל זמן הלידה היה לנו רופא פרטי שליווה את הלידה, מרגע שהתינוק נולד היה בהשגחה וטיפול רפואי מיוחד שהציל את חייו.
לסיכום
אם אתן במהלך הריון ורוצות לדעת מה עובר עליכן, מה קורה עכשיו לעובר או עוברית הקטנה שאותם אתן נושאות ברחמכן, ולוודא שאין מומים בעובר, או גורמי סיכון שיכולים לגרום להריון בסיכון, שימו לב לערוך את הבדיקות לתקינות ההריון לאורך שבועות ההריון, ובנוסף את סקירת מערכות המוקדמת והמאוחרת, שיהיה במזל טוב!