לוגו הריונית חדש
כרית הריון והנקה
צרבת-בהריון

צרבת בהריון

מה זה צרבת בהריון? למה היא כל כך מציקה? ואיך אפשר להפטר ממנה? 

7 עצות מעשיות שנשים בהריון חייבות לדעת, וגם איך יודעים אם מה שיש לי זה צרבת? מה גורם לצרבת, איך מקלים על התופעה וגם אלו סימנים מחייבים פניה דחופה לגורם רפואי

מהי צרבת בהריון

יש נשים שלא מבינות כמה צרבת יכולה להיות סיוט, עד שזה מגיע…
לאחר אכילת אוכל (בעיקר שמנוני), בזמן הריון בעיקר (אך לא רק) יש נשים רבות שמספרות על סבל מצרבות,
צרבת היא תחושת שריפה הנמצאת בבית החזה וגם בגרון ובחלל הבטן,שנובעת מחזרה של אוכל מהקיבה לכיוון בית החזה,

צרבת נקראת גם “ריפלוקס של הקיבה” ונגרמת בעצם מקשיי עיכול בעקבות ההריון

 לפעמים יש שטועות בין תסמיני הצרבת לארוע לבבי, אולי בגלל תחושת שריפה בחזה, אך לאחר מספר דקות ניתן לראות שהתסמינים שונים לחלוטין (למי שרוצה להירגע בכל זאת אפשר לקרוא כאן עוד על סימני התקף לב בנשים ולדעת שמה שעובר עליך זה בטוח לא זה)

תסמינים של צרבת בהריון

בשונה מתסמינים של בחילות בתחילת הריון, שמגיעים מיד עם גילוי ההריון, נשים שסובלות מצרבת מתחילות להרגיש את התופעות דווקא מאמצע ההריון ואילך, משהו כמו שבוע 27 להריון (ואולי אפילו קצת קודם) ודווקא ככל שההריון מתקדם הצרבות יכולות להחמיר…

מה מרגישים כשיש צרבת?
כשיש צרבת נוצרת תחושה של מלאות ונפיחות בקיבה, וגם יתכן הרגשה שהאוכל עולה בחזרה מהקיבה, והתחושה העיקרית שכל מי שעברה צרבת היא צריבה או שריפה בבית החזה (לפעמים זו הרגשה של מועקה חזקה), גם גיהוק לעיתים קרובות שיכול להציק, או תחושה של חולי כללית,
לא מחייב שכל התופעות האלו יהיו ביחד, יתכן רק חלק או אפילו רק תופעה אחת, וגם היא יכולה להיות חלשה אצל נשים מסויימות.

 

מה גורם לצרבת בהריון

 1. ריכוך וחולשה של שריר סוגר הוושט בזמן הריון-
כחלק מההכנה של הגוף ללידה ישנם שרירים שמתרככים ונעשים רפויים, החל משרירי האגן המסייעים בפתיחה של האגן בזמן הלידה, (כדי שהתינוק יוכל לצאת)

אחד מהשרירים הנחלשים זמנית הוא השריר שנקרא “השוער” של הוושט, תפקידו לדאוג שהאוכל שנכנס מהפה ישאר בתוך הקיבה, כיוון שהקיבה מאוד חומצית, והנוזלים שבה לא אמורים להיות במקומות אחרים בגוף, נוזלים שנמצאים בתוך הקיבה עלולים לגרום לצריבה באיזורים אחרים בגוף, התחושה של הצריבה נגרמת מטיפות מועטות של נוזל קיבה ש”בורח” מהקיבה לוושט.

2. הורמונים בהריון-
מה לא האשמנו כבר את ההורמונים בהריון, אבל חשוב לדעת שההורמונים גורמים להאטה בתהליך העיכול בזמן ההריון, וכשהמזון זז יותר לאט ונמצא יותר זמן בתהליך הפירוק סביר יותר שיהיו צרבות ונפיחות.

3. העובר גדל- הרחם תופס יותר מקום בחלל הבטן-
מה לעשות שהעובר גדל, הגעת לשבועות מתקדמים בהריון, והעובר מתחיל למלא את חלל הבטן ולתפוס מקום גם על חשבון איברים אחרים שהיו שם עד עכשיו,

איך זה משפיע על הקיבה? אם תקחו בלון, תמלאו אותו בנוזל (ותשאירו מלמעלה מעט פתוח), עכשיו נסו לדחוף ולצופף אותו עוד ועוד כשהוא פתוח מעט מלמעלה….
הדימוי  אולי יעזור להבין את הקיבה שלנו שמלאה אוכל ונוזלים ומצופפים אותה ומועכים אותה, אז כן, בורחים ממנה כמה מיצי קיבה, והתחושה של ההריונית הופכת לנוראה.

מי עלולה לסבול מצרבת בהריון

כל אישה בהריון יכולה לסבול מצרבת בהריון, למעשה כ50% מהנשים ההריוניות הרגישו צרבת בהריון,

ולכן זו תופעה נפוצה מאוד בהריון, אך עדיין יש נשים שיותר עלולות להרגיש צרבות, או שהצרבות שלהן יהיו יותר חזקות: 

  • נשים שסבלו בעבר, עוד לפני ההריון מצרבות, סיכוי גבוה שגם בהריון יהיה להן שוב צרבות
  • נשים בעלות עודף משקל גבוה, עלולת לסבול יותר מצרבות

אלו מאכלים גורמים לצרבות

  1.  ארוחות גדולות- נשים שמחכות הרבה בין ארוחה לארוחה, ואז “טורפות” וממלאות את הקיבה עלולות לסבול מצרבות אחרי האוכל.
  2. אוכל שומני- נשים שאוכלות אוכל שומני, מטוגן, ג’אנקי, יכולות ממש להרגיש בסיום האוכל לפעמים תחושה של צרבת חזקה
  3. אוכל חריף- אוכל חריף יכול להיות טעים מאוד, אבל כשהוא עולה מהקיבה הוא עלול לגרום לצרבת חזקה במיוחד, כדאי להפחית חריף להקלה על הצרבות
  4. מיצי פירות הדר- בחורף פירות הדר הם אחלה, אבל המיץ שבתוכם כמה שהוא בריא הוא גם מעודד צרבת, אז תעשו שיקול לפני שתיה של תפוז סחוט טרי למשל
  5. שוקולד- מצטערים אם אתן מאוכזבות, אבל שוקולד חביב הנשים ההריוניות גורם לצרבות, כן, אולי לא תרגישי בסיום הקוביה צרבת מטורפת, אבל אין ספק שאם תאכלי יותר מקוביה אחת, או כל כמה דקות רק קוביה יש מצב שתרגישי את הצרבת מגיעה
  6. קופאין / אלכוהול- האמת, קופאין בכמות נמוכה לא ממש ישפיע, אבל בכמות גבוה ממילא אסור לך בהריון (!), גם אלכוהול שממש לא מומלץ בהריון בכל כמות שהיא, ממילא אסור לך, אבל כדאי שתדעי (אם לא השתכנעת עד עכשיו) שקופאין בכמות גבוהה ואלכוהול יגרמו לך להרגיש צרבות (אפשר לקרוא כאן על תסמונת האלכוהול העוברי) כדי להבין עוד על נזקי האלכוהול בהריון)

 

איך להקל על צרבת בהריון

1.שינוי תזונתי-
או שפשוט דלגו על המזונות הבאים: שתיה מוגזת, פירות הדר, אוכל חריף, אוכל מלא שמן (מטוגן למשל), קופאין, זה יהיה קשה אולי בהתחלה, אבל יהיה לכן הרבה יותר קל בהריון, ואל תשכחו שההריון זמני, ואוטוטו (הזמן עף) ואתן אחרי הלידה, ואז תאכלו מה שבא לכן… (חוץ ממה שמפריע להנקה… אל תדאגו, יש המשך)

2. תאכלו 6 ארוחות ביום (לא הגזמנו בכלל)-
כל ארוחה שלכם כדאי שתהיה ממש קטנה, עזבו את ההרגל לאכול 3 ארוחות כשממש, אתן כבר רעבות , זה רק יגרום לכם לצרבת נוראית,

אפשר לקרוא גם לפרי ארוחה, וגם בעצם לכל דבר שאתן מכניסות לפה ארוחה, אם תאכלו קצת אוכל כל כמה זמן זה ממש יעזור לכן לא לסבול מצרבות.

3. לא לשתות נוזלים יחד עם אוכל מוצק-
(לחכות עם השתיה בין הארוחות, לא יחד עם הארוחה), נגיד לחכות שעה אחרי האוכל ואז לשתות, אם זה קשה לכן אל תדאגו, הכל עניין של הרגל, אחרי כמה ימים פשוט תתרגלו לזה, (ולצרבות שיעזבו אתכן או יהיו מעטות יותר)

מה ההגיון לא לשתות בזמן האוכל? כשהנוזל נכנס לקיבה יחד עם האוכל זה ממלא את הקיבה בנוזלים ומקשה על העיכול המהיר, אגב זה גם מסתדר מאוד עם הגישה של הרמב”ם (רב ורופא עתיק שעד היום משתמשים בעצות שלו ברפואה) לאכילה בריאה.

4. לאכול עם גב זקוף-
לא לשכב מיד אחרי הארוחה, אם אפשר לא לאכול 3 שעות לפני השינה הכי כדאי!
נשמע לכם עצות סבתא? אבל הן לגמרי נכונות, ורופאים דווקא ממליצים אותם,

כשאנחנו אוכלים האוכל יורד מהפה אל הקיבה, אם אתן יושבות לא זקוף אתן לוחצות על הבטן וגורמות ללחץ על השריר שסוגר את הקיבה, אותו הדבר לגבי שכיבה אחרי האוכל, תנו לאוכל לרדת ולהתעכל מעט בקיבה, בשכיבה יותר קל לו לחזור חזרה ולגרום לכן לצרבות.

5. שינה עם ראש וחזה מוגבהים עם כרית-
נשים בהריון שסובלות מצרבות צריכות להגביה את הראש במהלך השינה, יש נשים שישנות אפילו בחצי ישיבה כי הן מפחדות מהצרבת שתגיע, לא צריך להגזים אולי אבל בהחלט אפשר להעזר בכרית שינה להריון, כדי לישון בתנוחה נוחה שיהיה אפשר להרדם עם הבטן בלי לסבול מצרבות.

6. טבליות לצרבת-
בבית המרקחת אפשר לבקש טבליות למציצה שמקלות על צרבת, חשוב שתשימי לב שאת לוקחת סוג שמותר בהריון,

בנוסף כדאי לדעת שהטבליות גורמות לגוף לאגור יותר מים, יש בהם נתרן (מלח) כך שאם תקחי מהם הרבה יתכן שתסבלי מבעיות אחרות שנגרמות מכמות גבוהה של מלח (ורידים ברגליים, בצקות, ויש עוד…) 

צריך לקחת אותן “ברגע שהצרבת מתחילה”, יש נשים שזה ממש מציל אותן, אך יש כאלו  שלא מצאו את הטבליות האלו יותר מידי יעילות, לנסות תמיד אפשר, או במילים אחרות התייעצי עם הרופא שלך

7. הפסיקי לעשן או להמצא בקרבת מעשנים-
אם את מעשנת, כדאי מאוד להפסיק מסיבות רבות לעשן בהריון, ועכשיו גם בגלל הצרבת, הכימיקלים שנמצאים בתוך הסיגריות מגיעים ישירות לשרירי הקיבה וגורמים לצרבות,

אגב, גם אם סביבך מעשנים כדאי שתתרחקי, האפקט על הצרבות הוא אותו אפקט (וגם על התינוק), שמרי על עצמך ועל הבייבי שלך.

סימני צרבת מדאיגים שמצריכים פניה לרופא

אם הצרבת מציקה לך, ולא עוברת, כדאי לדבר עם הרופא שלך, הוא יכול לרשום לך מרשם של תרופה להקלה על תסמיני הצרבת

 במקרה של אחד או יותר מהתסמינים הבאים כדאי לפנות לרופא המטפל:

  • הצרבות גורמות לך לקושי באכילה, עד כדי שיש לך ירידה במשקל לאחרונה
  • הצרבת גורמת לך להקיא הקאה עם דם, או יריקת דם
  • את מרגישה כאב או קושי בבליעה
  • הצרבת מעירה אותך בלילות, את קמה מתחושת שריפה.
  • צבע הצואה שלך נהיה בצבע שחור

בכל מקרה של חשד כלשהו או תסמינים נלווים נוספים לצרבת , כאבי ראש עזים, נפיחות בידיים או ברגליים, כאב חד מתמשך בזרוע שמאל, כדאי לפנות לרופא לבדיקה.

 

מעניין אתכם עוד על נושאים של הריון ולידה סביב שבועות ההריון? מוזמנות ומוזמנים להכנס לעוד תכנים ולגלות עולם מופלא המותאם במיוחד לאישה בזמן הריון.

שתף את המאמר

מאמרים מומלצים
0
    0
    סל הקניות שלך
    סל הקניות ריק
      Calculate Shipping
      מימוש קופון

      לחפש את המוצר המושלם עבורך

      לא מצאת את מה שחיפשת ? שלחי לנו הודעה !