סביב אכילה בהריון יש מיתוסים ואמונות רבות וגם מחקרים מדעיים מה כדאי לאכול, אלו תוספים לקחת, ויטמינים, וגם איזה מאכלים פשוט אסור להכניס לפה בתקופה הזו, מה הסיפור הגדול סביב אוכל בהריון? ערכנו סקירה שתעשה סדר באכילה
אכילה בהריון- למה זה חשוב
האוכל שאנו אוכלים הוא בעצם הכח והאנרגיה שלנו לכל מה שאנחנו עושים בחיים, נשים בהריון צריכות אנרגיה בכמות גבוהה כיוון שגופן עובד שעות נוספות ביום וגם בלילה בלהכין תינוק, מביצית מופרית קטנה לאדם שלם מיניאטורי, גם גופה של האם שצריך להמשיך לתפקד צריך אנרגיה כדי לפעול באופן איכותי.
חשוב לזכור שאם חסר לנשים בהריון בגוף ויטמין או כל צורך חשוב אין לתינוק בתוך הבטן אפשרות להשלים את זה ממקום אחר, את כל הויטמינים והמינרלים, והברזל העובר מקבל ישירות מהאם, חוסרים משמעותיים בתזונה יכולים להשפיע לרעה על בריאות העובר, ישנם מחקרים המצביעים על קשר ישיר בין האוכל שהתינוק קיבל בשנותיו הראשונות החל מהיותו עובר בבטן ועד גיל שנתיים,
תינוקות שקיבלו תזונה בריאה יותר בבטן גדלו והתפתחו לאנשים בריאים וחזקים, שיכולים לעבור את החיים בקלות יותר ובבריאות.
סכרת בהריון
אכילת מתוקים רבים בהריון יכולה להשפיע ישירות על סכרת הריון, אמנם לא כל מי שתאכל מתוקים בהכרח תקבל סכרת הריון, אך לא פעם נשים עם משקל עודף הם אלו המתגלות עם סכרת הריון,
עודף משקל הוא סימן ניבוי על היכולת העתידית של האישה להיות סוכרתית בסוכרת סוג 2 בהמשך החיים וגם בזמן ההיריון, אישה בהריון שלאחר אכילה הסוכר שבגופה לא מצליח לרדת לערכים הנורמליים (עד 140 שעתיים לאחר הארוחה) זאת אומרת שלגוף יש קושי ממשי בפירוק סוכר,
ולכן הסוכר שנכנס לעובר עלול להזיק לו כיוון שהוא לא מפורק כראוי, רמות גבוהות מידי של סוכר בגוף נחקרו והוכחו כמזיקות ביותר לאם ולתינוק, סוכר גבוה ולא מאוזן אחראי לסיבוכי הריון רבים, ואפילו למוות עוברי.
תזונה בהריון לפי שבועות
עדיף מאוד שאכילה במהלך ההריון תהיה אכילה שמזינה את הגוף, ולא רק גורמת לשובע זמני
השבועות הראשונים של ההריון הם שבועות חשובים מאוד שבהם העובר מפתח את עיקר גופו, ולכן חשוב שלא יהיה חסר לאמא בגוף חומרים שחשובים שיהיו לה,
ככל ששבועות ההריון מתקדמים כך העובר גדל, וגוף האישה צורך לרוב יותר אוכל בכמות, לקראת שבוע 36 גוף העובר מתחיל לצבור שומן ולעלות במשקל,
ולכן גם האם עולה במשקל אוטומטית גם אם לא תאכל כלום משמין, כדאי לקראת סוף ההריון כדאי לאכול תזונה שלא תכביד על הגוף, לא שומנית מידי ולא בכמויות גדולות שלא יתפרקו טוב בקיבה ויעיקו.
תזונה נכונה בהריון
תזונה נכונה היא תזונה שמזינה את הגוף, ונותנת לו כח ואנרגיות, תזונה שגויה מבוססת על אכילה לא מבוקרת, בכמויות לא סבירות לצורך של הגוף (מעט מידי אוכל, צומות, או אכילה של כמויות גדולות, או של מאכלים שלא מזינים לגוף אלא אפילו לפעמים להיפך)
תזונה נכונה הכרחית לגוף של אישה בהריון, לא רק בגלל שהגוף צריך אוכל כדי להתקיים, אלא בעיקר בגלל העובר הקטנצ’יק שגדל ומתפתח וצריך לקבל את כל התנאים כדי שיוכל לגדול הורמלי ובבריאות,
אם אינך יודעת מה את צריכה לאכול באמת כשאת בהריון, מהם הכמויות הנכונות ומהם המאכלים המזינים באמת, כדאי מאוד לפנות לדיאטנית מוסמכת (יש מטעם הקופה בכל הקופות),
כדאי להגיע לדיאטנית לאחר ביצוע בדיקות דם, הבדיקות יתנו תמונה עדכנית של מצב התזונה בגוף שלך (חוסרים או עודפים של חומרים בגוף שמספרים על תזונה לקויה)
שיפור התזונה במהלך ההריון יכול להשפיע רבות על ההרגשה וגם על מהלך ההריון, ולכן אם עד עכשיו כל מה שעבר לידך נכנס פנימה דרך הפה (ובמיוחד מאכלים עם סוכר גבוה, או קמח לבן, או שומן עודף) כדאי מאוד שתתחילי להיות מודעת מה נכנס לך לגוף, ואיך זה משפיע.
עליה במשקל בהריון
ישנם נשים שמוטרדות מאוד מעליה במשקל בזמן הריון, חשוב לדעת שיש סיבה מדעית ואבולוציונית לעליה במשקל בזמן הריון, הגוף מרפד את עצמו, ונותן לעובר שלו את התנאים האופטימלים להתפתחות טובה וללידה תקינה, ולכן הגוף מתמלא במאגרי שומן שיוכל להעניק לתינוק המתפתח כל מה שהוא צריך לקבל,
ולכן חשוב שנשים יבינו שזה לא נורא לעלות במשקל, ואם ברצונם לא לעלות בהפרזה יש בהחלט אפשרות לשלוט על התהליך ולא לעלות בלי לשים לב עשרות קילוגרמים, ואחרי הלידה פעילות גופנית ואכילה תקינה יכולים להחזיר את המצב לשליטה,
בסופו של דבר עם כל הרצון לא להשמין מידי, כל אמא רוצה לא לפגוע בעצמה ובעובר שלה
כדאי להכיר את ה- טבלה שפרסם משרד בריאות לגבי כמה נשים צריכות לעלות במשקל בזמן הריון, בלי להכנס למספרים מדוייקים יש חוקיות הגיונית שאומרת “אם שקלת מעט לפני תחילת ההיריון אז סביר שתעלי הרבה קילוגרמים”
עד 12.5 ק”ג עליה במשקל לנשים שהיו קודם בתת משקל זה עליה סבירה,
לעומת זאת לנשים שעל פי חישוב BMI נחשבות במשקל עודף גבוה (מעל 30 BMI) לא מומלץ לעלות מעבר ל9 ק”ג בהריון לכל היותר.
מה כדאי לאכול בהריון
האכילה נראית לנו אולי ספונטנית, אך יש חוקיות נפלאה! באוכל שאנו אוכלים ישנם חלבונים, פחמימות, שומנים, ועוד אבות מזון שהגוף שלנו חייב כדי להתקיים, כל סוג של מזון מביא לנו ברכה לפעילות של הגוף בדרך שלו, אין אב מזון שאפשר לדלג עליו ולא לאכול ממנו לגמרי (גם סוכרים חשובים לפעילות הגוף, גם שומנים)
כדאי לאכול ארוחות מסודרות ומלאות כדי למנוע נשנושים של אוכל לא בריא ולא מזין, רפואה דרך תזונה הטוענת שאפשר לרפא כל מחלה בגוף האדם על ידי אכילת המאכלים הנכונים בתזמון ובכמות המדויקת, ובמיוחד אישה הנושאת בתוכה עובר המתהווה ונוצר לאדם,
רצוי שאישה בהריון שתאכל תזונה שמזינה את עצמה ואת עוברה, והמאכלים יהיו מכילים חומרים טובים ואיכותיים שיעזרו לגוף לחיות כאן בעולם בבריאות ולאורך שנים,
כדי להרבות באכילת ירקות, פירות,שומנים לא רווים וגם חלבון בכמות גדולה כדי שהעובר יוכל לגדול ולהתפתח.
מים בהריון-למה צריך לשתות המון
בזמן היריון ישנה חשיבות גבוהה לשתיית נוזלים, העובר עצמו צורך נוזלים וגם סביבו בתוך הרחם ישנם נוזלים המתחלפים ומתנקים במשך היום, גוף האשה זקוק להרבה מים,
ובמיוחד כשחודשי ההיריון מתקדמים והעובר גדל, הצורך בתוספת נוזלים גדל, ולכן שתיה בהריון היא חשובה ביותר, שתיית מים היא זו שמועילה לאישה, כל שתיה מתוקה רק מגבירה את רמות הסוכר לגוף, ולא מועילה במיוחד כמו שתיית מים.
אישה בחודשי הריון מתקדמים שלא שותה מספיק עלולה לחוש לעיתים בבטן קשה וכאבים בבטן, לא כדאי לקחת סיכונים,
איך אפשר לדעת האם כמות השתיה מספיקה?
לרוב כמות של 2.5-3 ליטר ביום של מים (זה אולי נראה הרבה, אבל זה מה שהגוף צריך), אך אם ישנו קושי בספירת ליטרים כלשהי, ניתן לשים לב על פי צבע השתן, כשהשתן שקוף זה סימן שהשתיה מספקת ולא נוצרת חומציות מזיקה, ישנם גם שיטות לשתיה, כמו למשל להכין בקבוק ולנסות לשתות כמה לגימות בכל פעם.
סיבים תזונתיים
סיבים תזונתיים הם מאכלים שלא נשארים בגוף, אלא סופחים איתם חומרים אחרים שהגוף לא צריך ויוצאים מהגוף, חשיבות אכילת הסיביים תזונתיים הכרחית ממש לפעילות תקינה של הגוף, הקיבה, והמעיים,
הסיבים נמצאים במזונות עשירים כמו קטניות, דגנים מלאים, ירקות ופירות, הקפדה על אכילת סיבים תזונתיים מחייבת שתיה מרובה, (הסיבים סופחים נוזלים) , בזמן ההיריון הגוף זקוק לחומרים מזינים וגם העובר זקוק לאוכל בריא ומזין, אכילת מאכלים עשירים בסיבים עוזרת ונותנת לגוף האם והתינוק את החומרים להם הם זקוקים, ובנוסף מקלה על פעולת המעיים ומאפשרת יציאות תכופות כך שהיא מקלה על מערכת העיכול וכך גם לא נוצרים בגוף מחלות כרוניות הקשורות לעצירות, ואפילו לטחורים בהריון ולחוסר באכילה בריאה.
תוספי תזונה בהריון
ישנם המון תוספי תזונה בשוק, המלצה שלנו התייעצו עם רופאה או מומחה לתזונה כדי שייעץ לכם במקרה הפרטי שלכם מה הכי נכון, אלו הם רק רשימה חלקית של תוספי המזון הנפוצים לנשים בהיריון:
1.פרנאטל- מולטי ויטמין הנרשם לרוב בתחילת היריון למשך כל זמן ההיריון, הקפסולה מכילה שילוב של ויטמינים רבים וחשובים, השימוש בפרנאטל מונע עיכוב בהתפתחות העובר וכן מונע סיבוכים ומומים בעובר, בפרנאטל יש מינון מתאים לפי ההמלצות של ויטמינים שונים (חומצה פולית, סידן, ברזל, ועוד…)
2. ויטמין B12- ויטמין חשוב ביותר בהיריון, המתקבל בגוף באכילה רק של מוצרים מן החי, ולכן נשים הריוניות צמחוניות או טבעוניות יחייבו לרוב נטילת התוסף, וגם נשים שאוכלות בשר,דגים וחלב סובלות לפעמים מחוסר בויטמין B12, כדאי לשים לב שצריך לבקש בדיקה במיוחד כיוון שזה לא מגיע בבדיקות הסטנדרטיות של ההיריון, חוסר של הויטמין עלול לגרום לעייפות, סחרחורות, בלבול, ירידה בתפקוד הקוגנטיבי (זכרון, חשיבה) ואפילו כאבי רגליים
3. ברזל- העובר הגדל במהירות זקוק לכמות ברזל גבוהה, ולכן האמא צריכה תוספת ברזל, החל מחודשי ההריון המתקדמים מומלץ לקחת תוספי ברזל , בנוסף, הברזל נאגר בגוף העובר ומשמש אותו לגדילה בששת החודשים הראשונים לחייו, חוסר בברזל מורגש אצל האמא שבהריון בחולשה קיצונית, הברזל קיים בטבע במאכלים רבים, אך עיקר ספיגתו לגוף הינה דרך מאכלים מן החי, כשיש חוסר של ברזל בגוף אכילה של מוצרים עם ברזל לא תצליח למלא את החסר ולטווח הקצר יהיה צריך ליטול תוסף, יש לשים לב שחלק מתוספי הברזל גורמים לכאבי בטן, או לעצירות, ולכן ישנם תחליפים ותוספי ברזל טבעיים שיותר קלים ועם מעט עד ללא תופעות לוואי.
4. ישנם עוד תוספים חשובים: חומצה פולית, יוד, ויטמיון D, אומגה 3, חלבונים, אבץ , מגנזיום, ועוד…
מה אסור לאכול בהריון, או כדאי להפחית
תוכלו למצוא תחליפים שונים ממותקים שלא מכילים סוכר לבן, אך לרוב הם מכילים כימיקלים שעוברים את השיליה ועלולים להזיק לעובר בצריכה גבוה שלהם, ולכן ישנם ממתיקים שאסורים בכלל בהריון וישנם ממתיקים שמותרים אך במידה מועטה.
מאכלים לא מבושלים- בשר, דגים, עופות, לא מבושלים עלולים להכיל חיידקים המזיקים לעובר, וכן מוצרי חלב לא מפוסטרים לא מומלצים לנשים בהריון, בדגים יש יוד ולכן צריכה של כמות גבוהה מהם עלולה להזיק
אלכוהול- האלכוהול אינו נעצר בשיליה, ועובר לתינוק כשהאמא שותה, ולכן מומלץ להמנע לחלוטין משתיית אלכוהול בזמן ההיריון
צמחונות וטבעונות בהריון- אין מניעה לקיים אורח חיים צמחוני או טבעוני בהיריון, רק חשוב לשים לב שישנם מזונות שצריך להשלימם כדי לא ליצור חוסרים משמעותיים בגוף האישה וגם אצל העובר.
אם היריון מעניין אותך והיית רוצה לדעת עוד, מוזמנת להכנס למאמרים שלנו שבועות היריון ותוכלי לדעת מה קורה בכל שלב של ההריון