שלשול, קיבה רכה, וכאבי בטן הם תופעות לא נעימות בכלל, במיוחד בהריון, איך תדעי שזה שלשול בזמן הריון, האם זה מסוכן?, ולמה הוא קורה בכלל, ומה צריך לעשות כדי להיפטר ממנו, וגם לפעמים שלשול בהריון הוא סימן, למה? תשארו איתנו, יהיה מעניין.
מהו שלשול בזמן הריון?
שילשול הוא יציאה של פעולת מעיים רכה במיוחד, (צואה רכה מאוד, עד נוזלית) ויש בה נוזלים בכמות גבוהה יותר, עד כדי כך שהצואה לא מצליחה להתגבש כמו שקורה בדרך כלל ביציאות מעיים, והשלשול יוצא מהגוף מימי ולא מגובש, לפעמים השלשול מלווה בכאבי בטן, תחושת אי שקט בבטן, תחושת גזים ונפיחות בבטן, לפעמים השלשול עובר לבד לאחר יומיים שלושה, אך יש פעמים שתופעת שלשול תחייב פניה לרופא בהקדם.
שלשול בזמן הריון - תופעה נפוצה

אמנם היציאה של הצואה בצורה של שלשול לא תחייב קשר בכלל להריון, אך עדיין השלשול נחשב כחלק מתופעות של הריון, בעיקר כי התופעה הזו חוזרת על עצמה בתכיפות גבוהה אצל נשים בהריון, וגם מסיבה פשוטה שאישה בהריון גם ככה סובלת מתופעות שונות, והשלשול הוא תופעה שמפריעה בנוסף להכל,
מלבד הריון יכולות להיות סיבות נוספות לשלשול והן:
- אי סבילות למזון- קושי בעיכול מזונות מסויימים, אלרגיה או רגישות למאכלים מסויימים.
- הרעלת מזון- סיבה שעלולה להיות מסוכנת בזמן הריון, אם יש חשש כזה צריך לפנות לטיפול רפואי בדחיפות.
- זיהום חיידקי כמו סלמונלה למשל- חיידקים שעלולים להמצא במאכלים מסויימים ויכולים לפגוע באנשים, אך בהריון הפגיעה קשה יותר ועלולה להיות מסוכנת לאישה ולעובר.
- זיהום ויראלי-
זיהומים ויראלים הם זיהומים שאי אפשר לשלוט בוודאות על הימצאותם ועל התפוצה שלהם, ישנם חיידקים ויראלים שעלולים לגרום לשלשולים, וכאבי בטן, ולרוב הגוף מצליח להתגבר תוך כמה ימים ולעבור את הזיהום הויראלי. - תופעת לוואי של תרופות- ישנם תרופות מסויימות שעלולות להשפיע על מערכת העיכול ולגרום לצואה לא להספג כראוי ולהיות מיימית, ולכן למרות שזה יראה שיש שלשול בזמן הריון, זוהי בסך הכל תופעת לוואי לתרופה כלשהי.
- טפילי מעיים-
טפילי מעיים, או הליקובקטור אלו תופעות שיכולות להיות בקיבה של כל אדם ללא קשר להריון, חשוב להדגיש שלעיתים בזמן הריון קשה יותר להפטר מהם כיוון שהטיפול התרופתי ההריוני הוא שמרני יותר ומיועד לשמור על העובר ועל האמא, בכל מקרה כדאי להוועץ עם סמכות רפואית לפני שימוש בתרופות כלשהם בזמן הריון.
למה יש שלשול בהריון-
- שינוי הורמונלי-
בעקבות ההריון, גורם למערכת העיכול לעבוד לאט ופחות יעיל, זהו שינוי טבעי אך יוצר תופעה פחות נעימה של שלשול (או עצירות). - רגישות למזונות מסוימים בעקבות ההריון-
גם אם לא היתה רגישות למזונות אלו קודם, ישנם פעמים שההריון גורם לרגישות לאישה לאוכל שקודם לכן היה חלק מהתפריט שלה,
תופעה זו מופיעה במישור ההוליסטי (גופנפש), שיתכן שהעובר הוא זה שלא אוהב או לא צריך את המאכל המסויים הזה, ולכן נגרם לאמא דחייה ממנו, אך מחקרית זה לא ברור עדיין למה ישנם מאכלים שפתאום נהיה כלפיהם רגישות בזמן הריון.
- שלשול לפני לידה-
תופעת המעיים הפעילות הנגרמות כחלק מהכנת הגוף לקראת הלידה, הגוף מוציא את כל הצואה שבתוכו על ידי שלשולים, מערכות הגוף שלנו מחוברות אחת לשניה, ולכן פעמים רבות פעילות מעיים אינטנסיבית היא סימן מבשר לכך שהרחם מתחיל לעבוד ולהתכווץ בקצב פעיל יותר, פעילות רחמית מוגברת היא זו שמתחילה את הלידה, ולכן תמצאו נשים רבות שיספרו שהלידה שלהן התחילה בעצם בשלשולים… - נטילת תוספי תזונה–
ויטמינים המשפיעים על הקיבה ועלולים לגרום לשלשול, ישנם תוספי תזונה וויטמינים לרוב, חלק מהם משפיעים על הקיבה ועל עיכול האוכל וספיגת הנוזלים, ועלולים לגרום תופעה של שלשול בזמן הריון (או עצירות בהריון)

מה לעשות - שלשול בזמן הריון
ישנם תרופות סבתא שיכולות להועיל להפחתה ואף העלמת השלשולים בהריון, אם השלשולים נמשכים מעבר ליומיים שלושה, או אם מלווה לזה הרגשה כללית רעה, הקאות, כאבי ראש, בחילות, מומלץ לפנות לבדיקה רפואית.
כדאי בהריון להקפיד על תזונה נכונה בהריון, ולשתות המון מים (3 ליטר לפחות, היכון הכן, צאי!) וכמו כן חשוב לכל אישה בהריון לדעת מה אסור לאכול בהריון, לפעמים אכילה של הכל כרגיל עלולה להיות מסוכנת לתינוק ולאמא.
שילשולים בהריון = התיבשות

התייבשות היא סכנה מיידית שעלולה להופיע אצל נשים בהריון, אם לא שותים, מתייבשים, אז מה עושים?
לשתות הרבה מים-
שתיה תעזור לגוף לא לאבד את הנוזלים שבתוכו על ידי השלשול, גם מרק יכול להיות פתרון מעולה לרווית הגוף בנוזלים, שתיה מעט ממותקת יכולה להועיל אך חשוב לשים לב לא לשתות מתוק מאוד, ומומלץ להפחית את רמות הסוכר, לא רק בגלל הסוכר הגבוה בהריון, אלא ששתיה המכילה סוכר בכמות גבוהה עלולה לגרום לשלשול שלך להימשך עוד זמן רב.
אפשר להשתמש בשיטת הכוס לכל שעה/ חצי שעה- כל חצי שעה יש תזמון בנייד שיזכיר לך לשתות כוס אחת של מים, השתיה ככה נעשית פחות מפריעה ומאפשרת לך לשתות יותר.
- מאכלים מונעים שלשול-
אורז לבן (עדיף ללא תבלינים, רק מלח), בננות, צנים של לחם, רסק תפוחי עץ, אלו מזונות שרגילים לספוג נוזלים, ולכן אכילה שלהם יכולה לעזור לקיבה להתמודד עם הקושי שהיא עוברת, וליצור צואה רגילה ולא נוזלית מידי. - להזהר ממאכלים-
כל עוד יש שלשול כדאי מאוד להימנע ממאכלים חריפים, מטוגנים, וגם מוצרי חלב, זה פשוט לא יעשה לכם טוב, חבל. - בדיקה רפואית-
אם לאחר מספר ימים השלשול אינו חולף מעצמו חשוב לפנות לרופא, אם שלשול נגרם על ידי חיידקים או טפילים הוא אינו יחלוף מעצמו עד שיטפלו בבעיה שגורמת לשלשול.
סימני התייבשות בזמן הריון:
- כאבי ראש-
אמנם כאבי ראש נפוצים בזמן הריון ויש להם לפעמים סיבות שונות, אך עדיין חשוב מאוד בכל פעם שיופיע כאב ראש לבדוק, מתי שתית לאחרונה? וכמה שתית היום? אם התשובות לא מספקות אז חשוב להשלים את מכסת השתיה, או לפחות לשתות מיידית כמה כוסות, ולראות אם יש שיפור כלשהו. - שתן צהוב מאוד, מרוכז עם ריח חריף-
לא בכל יום מגיעים לבדיקת סטיק שתן אצל האחות, הבדיקה תראה מיד האם יש לך קטונים בשתן (חלבונים שנוצרים כשאין מספיק נוזלים בגוף), אך גם לך יש אפשרות לדעת בלי האחות, השתן שלך צריך להיות ממש מעט צהוב, ויותר שקוף, שתן צהוב מידי או עם ריח חריף מסמן חוסר ממשי בנוזלים בגוף. - צמא, פה יבש, שפתיים יבשות-
- צמאון ושפתיים יבשות הם הסימניים הראשוניים להתייבשות, אל תזלזלו בהם, הסימנים האלו יכולים להעיד מהר מכולם על הצורך של הגוף שלך בשתיית מים.
- אי מתן שתן-
אם לא הלכת לשירותים הרבה זמן יתכן שהגוף שלך נמצא במצב “מצוקת מים” מבחינתו, והוא בוחר לא להפריש נוזלים לשתן, מצב זה הוא לא תקין במיוחד לא לאישה בהריון, לכי לשתות! כבר אמרנו? - דופק מהיר-
תופעה נפוצה של התייבשות היא דופק מהיר, חולשה, והרגשת עילפון, תחושות אלו מגיעים בהתייבשות מתקדמת, אך בזמן הריון כשהגוף גם ככה נמצא בקושי של איסוף נוזלים בכמות הנצרכת לו, בזמן הריון עלול להווצר מצוקה מהירה, ואולי אפילו לפעמים בלי להרגיש את הצמא אישה בהריון יכולה להרגיש דופק מהיר, או תופעות אחרות של התייבשות. - סחרחורות-
סחרחורות שמלוות בחולשה, לפעמים דופק מהיר, צמאון, בלבול, אלו סימני התייבשות, אל תזלזלו בהם.
חשוב לדעת שיתכן שרק חלק מהסימנים יכולים להיגרם על ידי התייבשות, סיבוכים רבים בהריון עלולים להיגרם מהתייבשות, ולכן שתיה של לפחות 10 כוסות מים ביום חיונית לגוף ולרוב תמנע התייבשות, גם אם יש שלשולים בזמן הריון.
שלשול בהריון במדינות עולם שלישי-
כדאי להכיר התנהגות של זהירות שמתאימה במיוחד לנשים בהריון שרוצות או צריכות להגיע למדינות שבהם רמת התברואה ירודה, והמים לא תמיד נקיים.
- הגעתם לאזור שבו המים לא נקיים? לא לשתות מים מקומיים! באזורים שיש בהם מים מזוהמים גם לא לצחצח איתם שיניים, ולא לשתות שום משקה עם קוביות קרח מהמים האזוריים.
- אכילת פירות וירקות- פירות שלא ניתן לקלף עדיף להימנע מהם, קחו פירות שהקליפה החיצונית מגנה על פנים הפרי מזיהומים.
- כדאי להימנע בזמן הריון להגיע למקומות שבהם רמת התברואה ירודה מחשש להידבקות במחלות שעלולות להזיק לעובר שלך, ובכל מקרה כדאי להתייעץ עם סמכות רפואית מקצועית שתוכל לתת חוות דעת לגבי האם יש סיכון בנסיעה.
לסיכום, שלשול בזמן הריון
שלשול בזמן הריון הוא תופעה מאוד לא נעימה, אך יש נשים שסובלות ממנה, כדאי לדעת איך להתמודד איתה אם היא מגיעה, ובכלל, תמיד טוב להיות מוכנים לכל תופעה שלא תבוא.