חודש 8
6 שבועות ללידה המשוערת
בשבוע 34 להריון את מתחילה להבין את אלו שתמיד שמים מזגן קפוא באמצע הקיץ ונהנים מהכפור, וכשחם לכולם את מרגישה שאת נצלית על מנגל, ולא רק סתם חם היום, כל יום!, והתינוק שלך ביינתים כבר מפתח את הדמיון שלו בחלומות, ברוכה הבאה לשבוע 34
מה קורה לך בזמן שבוע 34 להריון
חום פנימי-
יתכן שחם לך יותר מכולם, בעקבות העלייה במשקל והשינויים ההורמונליים הגוף שלך מרגיש שונה, ובעקבות כך שיש לך תינוק במשקל כבר משמעותי בגוף, ולכן חם לך, לבשי בגדים נוחים וקלילים על פי הרגשתך, אם את צריכה מיזוג אוויר אל תתביישי לבקש, ותתחילי להבין את הגברים שאוהבים מזגן קר, או להנות מהעובדה שאת לא מרגישה צורך לשים מעיל כשכולם מסביבך קופאים.
סרבול בתנועות בהריון-
בשבוע 34 להריון את עדיין אמורה להרגיש רעננה ומלאת מרץ, הבטן שלך עוד לא מעיקה, אמנם יתכן מאוד שאת מתעייפת מהר ממה שהיית רגילה אך זה לא כל כך נורא, לעומת זאת יש נשים שהתופעות של סוף ההריון כבר התחילו להשפיע ויש נשים שבכלל לא ירגישו הבדל חוץ מהבטן הבולטת.
עייפות בהריון-
בשבוע 34 להריון את מתחילה להרגיש כבדה, עייפות בהריון מתחילה להיות מורגשת מעכשיו, ולצערנו מחמירה עד סוף ההריון, התינוק שבתוכך כבר די כבד, והגוף שלך מגיב בהתאם, יתכן שאת מרגישה צורך להירדם בכל זמן אפשרי, ועם זאת ממש קשה להירדם לאורך זמן כשיש בטן גדולה, ותינוק שבועט, ניתן להשתמש בכרית הריון כדי להקל על השינה ולאפשר שינה נוחה ורציפה לאורך זמן.
המלצות לזמן שבוע 14 בהריון
יחסי מין בהריון-
באופן כללי, בהריון אין מניעה לקיים יחסי מין, כל עוד מצבך הרפואי תקין והרופא לא ציין עבורך אחרת, יתכן שטכנית יהיה קשה לקיים יחסים בגישה המסורתית כיוון שהבטן הגדולה יכולה להפריע, אך אפשר למצוא פתרונות לעניין בשינוי תנוחות, ואם החשק שלך ירוד ולא מתאים לך לקיים יחסים מלאים, זה גם בסדר, הקשיבי לעצמך ולגופך.
תנועות עובר כואבות-
זה מעולה שאת מרגישה את התינוק שלך זז בבטן, בשבוע 34 להיריון, יתכן שכואב לך כבר כשהתינוק בועט, זה יכול לקרות מסיבות שונות:
- יתכן שחסר לך מים בגוף , וחוסר מים גורם לתנועות של העובר בתוכך להיות יותר מורגשות וכואבות, שתי מים בכמות מספקת להריון (לפחות 3 ליטר ביום) , או כדי להקל על התחושה קחי 3 כוסות מים ושתי, ואחרי כמה דקות יתכן שתרגישי הקלה
- יתכן שהתנוחה שהעובר נמצא בה גורמת לך ללחץ על עצב מסוים או שריר, ושינוי התנוחה שלך יכול לגרום לו לזוז ולשחרר לך את העצב שנתפס מהלחץ של התינוק עליו, ולכן התעמלות קלה, או שינויי תנוחה (עמידה על ארבע או על שש למשל) יכולה לעזור.
מעקב דופק עוברי- שבוע 34 להריון-
כחלק מהמעקב של האחות, בשבוע 34 להריון יחברו אותך למוניטור לשמיעת דופק ,הדופק של העובר מהיר בהרבה מהדופק שלך, הוא נע בין 120 ל140 לרוב, (לשם השוואה הדופק האימהי נע סביב 85) תצטרכי להישאר מחוברת ל-2 המתמרים של המוניטור (אחד מהם בודק את דופק העובר והשני את הצירים של הרחם שלך) במשך לפחות 20 דקות, ולרוב אפילו יותר מחצי שעה!, בזמן שאת מחוברת תצטרכי ללחוץ על לחצן בכל פעם שאת מרגישה את התינוק זז,
הרופא מצפה לדופק ריאקטיבי,(פעיל) התכונני! את יכולה לעזור לדופק של העובר להיות פעיל ולא ישנוני, איך? על ידי כך שתגיעי לבדיקה אחרי שאכלת ארוחת בוקר ובנוסף דאגי לאכול משהו מתוק כעשר דקות לפני הבדיקה, זה יגרום לתינוק להיות פעיל יותר ולרופא יהיו נתונים טובים יותר לדעת מה מצבו הרפואי של התינוק שלך,
ואין לך מה לדאוג לגבי עיוות התוצאות של הבדיקות, עובר שסובל מדופק לא תקין ניתן לראות זאת גם אם אכלת מלא שוקולד… אבל עובר שסתם ישנוני כי אמא שלו עוד לא אכלה היום יעלה חשדות לפעמים מיותרים אצל הרופא.
אפס הפרדה או ביות חלקי-
הלידה שלך מתקרבת, וכדאי שתדעי מה את רוצה שיהיה לך לאחר הלידה, בעבר בתי החולים היו במדיניות אחידה, ברגע שהתינוק נולד הוא מועבר ל”תינוקיה”, והאם מועברת לאשפוז במחלקת יולדות, בשעות מסוימות בהן ההורים יכולים לגשת ולטפל בתינוק, ובשעות הלילה התינוק צריך להימצא בשטח התינוקיה, גם אם האמא מניקה היא צריכה להניק בשטח התינוקיה בלילה.
לעומת זאת מדיניות אפס הפרדה מכוונת לאי הפרדת התינוק מההורים לאחר הלידה, התינוק מרגע הלידה נמצא כל הזמן עם אחד ההורים, בהנחה שהמצב הרפואי של התינוק ושל האם מאפשר זאת, אם ההורים בוחרים באפס הפרדה, בית החולים לרוב משתדל לכבד את הרצונות ולא להפריד בין ההורים לתינוק,ישנם חדרים מיוחדים המיועדים לשהות של אמא ותינוק יחד,
בביות מלא על האמא (או האבא) להיות עם התינוק כל הזמן, כולל במקלחת ובשירותים (יש מקום להכניס עריסה לחדר) וכולל הליכה לחדר האוכל, גם בדיקות רפואיות מתבצעות בנוכחות אחד ההורים, כל בית חולים בכפוף למדיניות שלו, מומלץ לברר קודם מה מאפשרים בבית החולים שבו אתם רוצים ללדת, אם יש לכם רצון לאפס הפרדה בין התינוק להורים,
מה טוב באפס הפרדה?
נשים רבות שואלות מה טוב בזה? למה לא לישון כמו בנאדם לילה אחרי לידה? ומה קרה אם הוא לא יהיה לידי כמה שעות?
כדאי לדעת שמחקרים חדשים בתחום מראים שתינוקות ששוהים באופן רצוף מהלידה עם האם (בעיקר, אך גם אפשרי עם האב) רגועים יותר, גם האם רגועה כשהיא יודעת מה קורה עם התינוק שלה, ובעצם ממילא תינוקות ישנים רוב שעות היום,
בנוסף, נקודה חיובית היא הלמידה איך לטפל בתינוק כזה קטן וההיכרות המשותפת של ההורים עם התינוק, כשעדיין נמצאים תחת השגחה של צוות מנוסה יכולה להועיל להרגשת הביטחון אחר כך כשיגיעו עם התינוק לבית.
יתכן ששאלות אלו נכונות, וכל אמא תעשה את מה שהיא מסוגלת ונראה לה לנכון, וזה לא הופך אותה לאמא יותר או פחות טובה מאמא אחרת,
יש גם אפשרות ביניים של ביות חלקי, שבהם ההורים בוחרים חלק מהזמן בשהיה רציפה עם התינוק ובחלק אחר של הזמן בשהיה בנפרד מהתינוק (בשעות הלילה למשל).
מתי אי אפשר להשתמש באפס הפרדה?
במקרה של מצוקה רפואית או צורך בטיפול רפואי לתינוק או האם, לא יהיה ניתן לקיים אפס הפרדה, גם נשים לאחר לידה קיסרית יתקשו לטפל בתינוק לאורך כל שעות היממה בעצמן, ויעדיפו להשתמש בשירות התינוקיה, ולאגור כוחות לקראת הטיפול בתינוק בבית, או נשים לאחר לידה קשה במיוחד שצריכות מנוחה אפילו יותר מיולדת עם לידה רגילה.
במישור הרוחני
המוניטור הרוחני שלך הוא היכולת לבדוק את עצמך מהו מצבך הרוחני / הנפשי ביחס לדברים שונים בחיים, ההבנה והמודעות להרגיש האם העבודה / החברה / הבית שאני נמצאת בהם עושים לי טוב או גורמים לי להרגשות של מצוקה, חשש, ולחץ ומתח, ואם אני נמצאת במצב שלא טוב לי אז כדאי להבין מה אני יכולה לשנות, או להבין בתוכי כדי שאהיה במציאות שנעים לי במקום שבו אני נמצאת, לקיחת אחריות על היכולת שלי (גם אם היא מוגבלת) לעשות משהו בכל מצב קיים.
ההבנה שאני משפיעה את האנרגיה החיובית על הסובבים אותי, ולא מחכה שכולם סביבי יהיו חיוביים ואז אהיה חיובית גם. זה נקרא עיקרון הדומיננטיות והיכולת לשנות את חיי על ידי מעשים אקטיביים.
לדוגמא: שירלי היתה ממורמרת על כך שמכרות וחברות מסויימות לא אומרות לה שלום במפגשים אקראיים, כאלו שאפשר להתעלם, היא היתה חושבת על זה יום שלם, מנתחת בראשה שוב ושוב מה שקרה, מנסה לחשוב למה היא/ הוא התעלמו ממנה, וזה היה מטריד ולא נעים, ברגע ששירלי הבינה שגם לה יש אחריות לומר שלום, והיא הגיעה במיוחד למכרים האלו רק כדי לומר שלום, אין ספק שהיכולות החברתיות שלה השתפרו פלאים, אך גם ההרגשה שלה השתפרה, היא יכולה לשלוט בסיטואציה, ולא שהיא תהיה נשלטת.
בזמן הריון בחלק מהתהליך נשים יכולות להרגיש חסרות אונים, או נשלטות על ידי המצב, אך חשוב להבין שבכל סיטואציה בחיים יש אפשרות לבחור, אפילו לבחור מה להרגיש זו בחירה.
מה קורה לתינוק שבתוכך
גודל התינוק-
בשבוע 34 להריון התינוק כבר באורך של כ45 ס”מ, ושוקל בסביבות 2 ק”ג, אבל התינוק נמצא במצב מקופל, כך שרגליו נמצאות סמוך לבטנו, ותכלס הוא יותר דומה לגודל של פרי מלון, כשהתינוק נולד בשבועות הראשונים (אפילו בחודשים הראשונים) הוא עדיין מעדיף להשאר בתנוחה עוברית מכורבלת, אך לרוב לקראת השנה הראשונה התינוק יותר ויותר מתיישר ומאבד את התנוחה שהייתה אהובה עליו כל כך ברחם ובחודשי חייו הראשוניים.
תינוק רואה הכל-
התינוק שלך גדל וממשיך לעלות במשקל, עיניו כבר פקוחות והוא יכול לראות, אמנם בתוך הבטן אין לו כל כך מה לראות כיוון שחשוך שם, אך עיני התינוק יכולות אפילו דרך הבטן לזהות אור וחושך מבחוץ.
התינוק חולם בבטן-
מוחו של התינוק בשבוע 34 להריון מתפתח והוא חולם בזמן השינה ומתכונן לקראת הלידה, מה הוא חולם? כנראה שהטכנולוגיה עדיין לא התפתחה ולא ידוע מה התינוק חולם כשהוא בבטן אימו, אך יתכן שכבר בקרוב יהיו מספיק נתונים למדע כדי לגלות את סוד החלומות של העוברים.
שבוע הבא- שבוע 35 להריון
שבוע קודם- שבוע 33 להריון