הפיטוצין הוא החומר הסינטטי = התרופה, של ההורמון אוקסיטוצין (המופרש בגוף באופן טבעי בזמן לידה וגורם לצירים).
⭐️ פיטוצין ניתן בשביל לכווץ את שריר הרחם, כלומר לעשות צירים ולזרז את התהליך.
⭐️ הפיטוצין ניתן דרך הוריד, בחדר לידה ותחת ניטור עוברי רציף. המתן הוא מאוד זהיר ואיטי, לפי פרוטוקול וקצב עלייה הדרגתי.
מתי ניתן פיטוצין?
✔️ זירוז מאפס – אישה שלא בלידה כלל אבל יש המלצה רפואית לסיים את ההריון בגלל סיבות אמהיות או סיבות עובריות. מחלות כמו סכרת הריון, רעלת הריון, הערכת משקל גדולה, האטה בצמיחה תוך רחמית ועוד מגוון סיבות.
✔️ ירידת מים ממושכת – אישה עם ירידת מים שלא נכנסה ללידה באופן טבעי, לאחר 24 שעות מירידת מים תעבור לזירוז עם פיטוצין, בעקבות חשש לזיהום ברחם וסיכון העובר.
✔️ חוסר התקדמות – האטה או עצירה בתהליך הלידה – אישה שנמצאת בלידה או בפתחה של לידה אבל הפתיחה מתקדמת בקצב איטי, פחות מ 1 ס״מ לשעה או אפילו נעצרה על אותה פתיחה למשך כמה שעות.
✔️ מיעוט צירים – לרוב יבוא עם הסעיף הקודם ⬆️
כאשר בלידה פעילה רואים במוניטור פחות מ 5 צירים ב 10 דקות. לחלק מהנשים יספיקו 3-4 צירים ב 10 דק על מנת להתקדם אך לעיתים זה לא מספיק ואנחנו נראה את זה בכך שהפתיחה לא גדלה. במקרה כזה נוסיף פיטוצין בשביל לחזק את הצירים הקיימים באופן טבעי ולהוסיף עוד כמה.
✔️ האטה בקצב ירידת ראש העובר – מצבים בהם אין התאמה בין הפתיחה לבין גובה ראש העובר. למשל הפתיחה כבר 10 ס״מ אבל ראש העובר עדיין גבוה ביחס לשלב הלידה. הפיטוצין יחזק את הצירים הקיימים ובעזרתם התינוק ירד למטה לגובה ממנו אפשר להתחיל ללחוץ.
✔️ שלב שלישי של הלידה – לידת השליה. לאחר יציאת התינוק נותנים פיטוצין לכיווץ יעיל של הרחם ויציאת השליה.
תופעות לוואי פיטוצין
שני דברים עיקריים שיולדות חוששות מהם כשהן צריכות לקבל פיטוצין:
האטות בדופק עוברי-
לאחר לקיחת פיטוצין העובר צריך להיות מנוטר לאורך כל הלידה, כדי לבדוק שאין סיבוך או ירידות דופק מסוכנות עבורו, לצערנו ישנם פעמים שפיטוצין גורם להאטות בדופק העובר, האטות אלו עלולות להיות מסוכנות אם הן מתמשכות או יורדות בקיצוניות גדולה, ולכן מעקב אחרי דופק העובר הוא חשוב ביותר ומציל חיים.
פחד מכאבים-
הפיטוצין הוא חומר סינטטי המדמה צירים, כשהגוף מייצר צירים הוא יודע לווסת את עוצמת הציר לעומת רמת הסבל של האישה, אך כשהצירים נעשים באופן מלאכותי לפעמים עוצמות הכאב הן גבוהות עד כדי אי סבילה של עוצמות הכאב,
חשוב לומר שפיטוצין ניתן בהדרגה דרך מכשיר מבוקר והכל נעשה בקצב איטי. המוניטור מחובר כל הזמן ורואה גם את הדופק העוברי וגם את הצירים.
לצוות יש שליטה על הפיטוצין ובמידה ויש האטות בדופק עוברי או כאב גדול לאישה מפסיקים את הפיטוצין שמתפנה מהדם מהר מאוד ופותרים את הבעיה בהתאם לצורך, באם זה זמן התאוששות לעובר או אילחוש כאב לאמא.
מבוסס על כתבתה של אניה זיו מיילדת ♥️
ליווי הריון רציף/ קורסי הכנה ללידה/ ליווי לאחר לידה/ עיבוד לידה
יש לכן שאלות
לאינסטגרם של הכותבת לחצו כאן