לוגו הריונית חדש
כרית הריון
העמסת סוכר

העמסת סוכר

המילה סוכר מתקשרת לנו בחשיבה למתוק, טעים, ורצוי, אך שילוב המילים “העמסת- סוכר” כבר פחות נשמע חביב, אז מה זה בעצם העמסת סוכר? למה חשוב לעשות את זה בהריון? ומה ההשלכות אם יוצא תוצאות גבוהות? כל התשובות שחשוב לדעת בהמשך המאמר

מהי העמסת סוכר?

 העמסת סוכר היא בדיקה רפואית שכל אישה בהריון צריכה לבצע כחלק משגרת מעקב ההריון,
בזמן הריון חוץ מהתינוק שגדל, גם הגוף של האמא של התינוק מתרחב ומתעגל, ומתאים את עצמו להזנת עובר בנוסף, ולכן חלק מהנשים יפתחו במהלך ההריון עמידות לאינסולין (מאוד דומה לסוכרת סוג 2),
בדיקת העמסת סוכר בודקת את רמת הסוכר בדם לאחר אוכל (או בצום בבדיקה של 100 גרם) ומגלה מה רמת היכולת של הגוף לפרק את הסוכרים שנכנסים באופן יעיל, וכך הרופא יכול לוודא שאינך סובלת מסוכרת הריון, והכי חשוב לא לפספס שום אישה שכן סובלת מסכרת הריון, ולהפנות אותך להמשך טיפול מותאם למצבך

מתי בודקים העמסת סוכר בהריון

הבדיקה מתבצעת בין שבועות הריון 24-28 (אם יש צורך מסוים הרופא יכול לשלוח גם קודם), רוב הנשים מופנות לבדיקה של 50 גרם הנקראת גם “בדיקת סקר”, כיוון שתוצאה גבוה או לא תקינה של הבדיקה לא מחייבת בוודאות שיש סוכרת הריונית, אלא אם יצאה תוצאה לא תקינה בבדיקת העמסת סוכר הרגילה, האישה תצטרך לבצע שוב את בדיקת העמסת סוכר של 100 גרם כדי לאמת או לשלול סכרת הריון.

איך מבצעים את הבדיקה

לבדיקת העמסת סוכר 50 גרם צריך להגיע לאחר אכילה קלה בבית, לרוב ממליצים לאכול בבוקר (כשעה לפני ההגעה לבדיקה) פרוסת לחם מלא עם ממרח לא מתוק,
בתחילת הבדיקה: האישה תתבקש לשתות משקה של סוכר ענבים מרוכז (מאוד מתוק, רצוי להביא מהבית לימון ולסחוט מעל, מקל על תחושת הגועל של המתיקות) לאחר שתיית הסוכר אסור לאכול כלום ולשתות (רק מעט להרטיב שפתיים),וכן צריך להיות במנוחה, לרוב האחות לא תסכים לצאת מהמרפאה בזמן הבדיקה, לאחר כשעה תילקח בדיקת דם שתראה על מצב הסוכר בדם, ותבדוק האם גופה של האישה הצליח לפרק את כמות הסוכר שקיבל שעה קודם.

תוצאות בדיקת העמסת סוכר

למרות שבשוק ישנם מכשירים שבודקים סוכר בדם בכמה שניות, בדיקת העמסת סוכר נמדדת על ידי לקיחת דם, ולכן תוצאות הבדיקה יהיו רק אחר הצהרים של אותו היום בדרך כלל, התוצאה של בדיקת העמסת הסוכר צריכה להיות לא יותר מ140 לאישה בהריון, התוצאה שתצא בבדיקת העמסת סוכר תצביע על המשך הטיפול והמעקב של ההריון.

למה חשוב לעשות העמסת סוכר בהריון?​

סכרת הריון היא מחלה שלא קל לגלות אותה, הרבה פעמים נשים בהריון ללא שום רקע גנטי, הסטוריה רפואית כלשהי חלו בסכרת הריון, סוכר לא מאוזן בהריון יכול להוות סכנה ממשית לעובר, וכן סיבוכים אפשריים לאם בהריון ובלידה,
גילוי מוקדם של סוכרת הריון על ידי בדיקת העמסת סוכר מאפשר לטפל באם ולעקוב אחרי התפתחות התינוק,

אשה שסובלת מסוכרת הריון נמצאת בסיכון גבוה יותר ללידה מכשירנית או לידה בניתוח, (לרוב עקב עובר גדול מידי, או ריבוי מי שפיר)
וכן עלול להוות סכנה ממשית לבריאות העובר, תנודות קיצוניות ברמת הסוכר של האם גורמות לתנועות דומות אצל העובר, מעבר חד מסוכר גבוה לנמוך שנקרא גם “נפילת סוכר” עלול לגרום נזק לעובר אפילו עד כדי סכנת חיים, ודום לב,
ולכן כדאי מאוד לשים לב לבדיקת העמסת סוכר, ולעשות את הבדיקה לפי הכללים

בדיקת העמסת בוכר

העמסת סוכר של 100 גרם, היא בדיקה מדוייקת יחסית המאשרת או דוחה סוכרת הריונית , לרוב נשים שנשלחות לבדיקה זו הן אלו שתוצאות בדיקת העמסת סוכר של 50 גרם יצאו גבוהות ולא תקינות, או נשים בהריון שנמצאות בקבוצת סיכון ועם סבירות גבוהה יותר שעלולות לחלות בסוכרת הריון,

לבדיקה של 100 גרם צריך להגיע בצום, של לפחות 8 שעות,
משך הבדיקה ארוך יחסית ומצריך הישארותו במרפאה למשך 3 שעות, לרוב ניתן לעשות את הבדיקה רק בשעות הבוקר המוקדמות,
שהאישה מגיעה לבדיקה, נלקחת דגימת דם ראשונה בצום, ואז צריך לשתות את התמיסה המתוקה (100 גר’ סוכר ענבים מהול במים), ולאחר מכן האחות תיקח בדיקת דם לאחר שעה, שעתיים ושלוש,
מומלץ להביא אוכל לאחר סיום הבדיקה כיוון שלפעמים ישנה נפילת סוכר לאחר 3 שעות ועלולים להרגיש חולשה ולהתעלף.
נשים רבות מתקשות להמשיך את שגרת יומן אחרי בדיקת העמסת סוכר 100 גר’, ולכן עדיף ביום זה לבקש חופש או לקחת יום מחלה למי שצריכה.

כאשר בדיקת העמסת סוכר לא תקינה, מה קורה?

בבדיקת העמסת סוכר של 100 גרם מספיקה תוצאה אחת אפילו לא תקינה כדי לאבחן את האישה כסובלת מסוכרת הריונית,
אם נתגלתה סוכרת לרוב האישה תועבר למעקב רופא נשים בהריון בסיכון ותצטרך להיות במעקב צמוד יותר עם ביקורים תכופים מהרגיל (כל שבוע או שבועיים לפי שיקול דעת הרופא המטפל)
בנוסף מופנית האישה למעקב דיאטנית, עדיפות להגיע לדיאטנית שמתמחה בסוכרת הריון,
במהלך ההריון תצטרך האישה לעקוב אחרי רמת הסוכר בדם על ידי בדיקות דם עצמאית, בדקירה באצבע,
אם שינוי תזונתי יצליח לייצב את רמת הסוכר לערכים תקינים תחשב האשה לסכרת מאוזנת תזונתית, ואם לא תצטרך לאזן את רמות הסוכר בטיפול תרופתי (כדור לבליעה או הזרקת אינסולין)
סוכרת שמאוזנת תרופתית מצריכה מעקב קפדני יותר של מעקב רפואי, ובכל מקרה בהריון שאובחן על ידי העמסת סוכר כסוכרתי יצטרך להסתיים עד שבוע 38 לכל המאוחר, אם לא תתפתח לידה טבעית בצירים, לרוב יפנה הרופא לזירוז לידה.

העמסת סוכר 100

איזון סוכר על ידי תזונה

ישנם נשים שאם יפחיתו בכמות הסוכר שהן אוכלות יוכלו להשאר מאוזנות ברמות הסוכר,
ויש נשים שרמות הסוכר שלהן בדם גבוהות מאוד או שהן לא מצליחות להגיע לנורמה רק בשינוי אכילה, ואותן נשים צריכות טיפול תרופתי כדי להוריד את רמת הסוכר בגוף אחרי האוכל, וכדי שלא יווצר היפו או היפר לאחר מכן.
בתחילה מנסים לתת לאישה מד סוכר ביתי והיא צריכה למדוד לפני האוכל ואו שעה אחרי האוכל (או גם וגם, תלוי בדרישת הרופא), במקביל למעקב של רמות הסוכר צריך לפנות לדיאטנית, בעדיפות גדולה לאחת שמתמחה בסוכרת הריון, שינוי בתזונה בזמן הריון ללא מעקב דיאטנית ומעקב רפואי עלול להיות מזיק ומסוכן.

כללי אכילה בסכרת הריון

נשים בהריון עם סוכרת הריון צריכות לשמור על אכילה שלא תגרום לסוכר שלהם עליות וירידות חדות, כדי לבצע את זה צריך לפנות לדיאטנית, אך לא יזיק לדעת קצת קודם כמה מושגים שיכולים לעזור לכן,
לכל אוכל שאנחנו אוכלים יש מדד גליקמי (נקרא גם ערך גליקמי או אינדקס גליקמי), הערך הגליקמי מודד מה מהירות הפירוק של המאכל בדם, ועל פי זה כדאי לדעת מה כדאי לאכול יותר ומה פחות או בכלל לא להכניס לפה.

מדד גליקמי- מה זה

לכל מאכל יש ערך גליקמי, חוקרים לקחו כ50 גרם מאותו המאכל ומדדו כמה זמן לוקח לו להשפיע על גוף של נשים (וגם גברים), כל מאכל שאנחנו אוכלים מעלה בגופנו את רמת הסוכר (שהיא האנרגיה) השאלה לכמה זמן רמת הסוכר עולה, אוכל עם מדד גליקמי נמוך יחזיק יותר זמן בגוף ויקח לו להתפרק יותר לאט, ואוכל עם מדד גליקמי גבוה מקפיץ את רמות הסוכר בגוף ומתפרק מהר וכך הפירוק שלו מסתיים אחרי מעט זמן,

למה זה חשוב? כי סוכר שמתפרק מהר מידי בעצם גורם לעליה ברמה של הסוכר בפתאומיות, לגוף קשה להתמודד עם זה והוא מאבד מהיעילות שלו בפירוק סוכר, וכשאוכלים מאכלים שהגוף מעבד את הסוכר לאורך זמן יותר קל ואפשרי לגוף להתמודד.
רוצות דוגמא? בבקשה:
אכילה של גלידה למשל המדד הגליקמי הוא 76 לעומת חלב שהמדד הגליקמי הוא 11 (מה שנמוך מתחת ל55 אלו מזונות עם ערך גליקמי שכדאי לאכול יותר) זה אומר שגלידה מקפיצה את רמות הסוכר בדם למקסימום, אך לאחר מעט זמן היא מתפרקת והגוף מרגיש חוסר בסוכרים וחשק עז למתוק, עייפות וחולשה, לעומת החלב שמעלה את רמת הסוכר בעליה מתונה אך הסוכר נשמר בדם לאורך יותר זמן, וגם הירידה לאחר הפירוק של החלב הוא מתון ולא יוצר צורך ותחושות של רצון למתוק.
שמות המארכלים ניתנו רק כדי להבין את הרעיון, אם מעניין אותך אפשר לקרוא עוד על
מדד ערך גליקמי

טיפים נוספים להריון

מומלץ תמיד לדעת כמה שיותר דברים על תקופת ההריון, שהיא תקופה קסומה אבל מלאה באתגרים, אם מעניין אותך עוד מידע לגבי הריון, תופעות שעלולות לקרות לך במהלך ההיריון ולידה? את מוזמנת להיכנס לכתבות נוספות בנושא:
טיפים להריון

סכרת הריון תסמינים

שתף את המאמר

מאמרים מומלצים
0
    0
    סל הקניות שלך
    סל הקניות ריק
      Calculate Shipping
      מימוש קופון

      לחפש את המוצר המושלם עבורך

      לא מצאת את מה שחיפשת ? שלחי לנו הודעה !