חודש 5
17 שבועות ללידה המשוערת
טרימסטר שני
שבוע 23 להריון מפגיש אותך עם הבטן שלך, הגיע הזמן שתרגישי את ההריון הזה חזק יותר, גדול יותר ובועט יותר.
את מתחילה להרגיש את התינוק בבטן באופן משמעותי, וגם הבטן שלך גודלת בקצב גבוה מאוד, אולי כדאי להתחיל לתעד את ההריון ביומן אישי, ופעילות גופנית יכולה להועיל לך מאוד,
וגם איך יכול להיות שהתינוק שלך בהיר גם אם הוא יוולד כהה עור, שבוע שלא כדאי להפסיד אותו.
מה קורה לך בזמן שבוע 23 להריון
הבטן קופצת
בשבוע 23 להריון הבטן שלך מתחילה לגדול בקצב מוגבר, אם עד עכשיו לא קנית בגדי הריון והשתמש בבגדים שלך הגיע הזמן להחליף מלתחה, כי בגדים שעלו עלייך עד עכשיו לא ממש אמורים להמשיך לכסות את גופך אותו דבר,
ישנם חנויות רבות המיועדות לנשים בהריון, וישנה אפילו “אופנת הריון” המתעדכנת כל הזמן, אך יש לא מעט נשים שבוחרות ללבוש בזמן הריון בגדים רחבים מחנויות רגילות, חולצות רחבות, טוניקות, וחצאיות או מכנסים עם גומי או בגזרה שלא לוחצת על הבטן.
גדילת הבטן בעקבות גדילת התינוק עלולה לגרום גם ללחץ על בית החזה בשבוע 23 להריון, הריאות עובדות יותר כדי לספק חמצן לתינוק הגדל, והריאות גדלות בעקבות כך, יש נשים המרגישות לחץ בבית החזה, או קושי בנשימה בזמן שכיבה, ניתן לשכב עם גוף מעט מוגבה כדי להקל על הנשימה (ניתן להעזר בכרית הריון).
תיאבון מוגבר
בעקבות הגדילה של התינוק והבטן, גם התיאבון שלך מקבל גדילה משמעותית, את מרגישה שאת צריכה יותר אוכל, וגם יותר רעבה ממה שהיית עד היום, אל תילחצי, זה בסדר גמור
לא רוצה להשמין מידי? כדאי לעקוב אחרי המלצות התזונה לנשים בהריון, ולא לאכול הרבה מידי מאכלים מתוקים או משמינים, כדאי גם להיות ערניות למציאות של סכרת הריון ועובר גדול מידי בעקבות כך.
תרגול נשימות והרפיה
מרגישה שאת הופכת לפקעת של עצבים? שיש בתוכך הרבה מתח? חרדה? לחץ? כדאי להתחיל לתרגל נשימות והרפיה, זה יעזור לך גם במהלך ההריון, ובוודאי בלידה, וגם אחרי הלידה כשתמצאי את עצמך עייפה עם תינוק צרחן ביד,
אם תצליחי לקחת שיעור או חוג יוגה או קורס אחר שיעזור לך לתרגל נשימות יכול מאוד להועיל,
ואם לא נסי את התרגיל הזה כדי להרגע:
1. הרגעה פיזית של הגוף-
לשים טיימר על 15 או 20 דקות כדי לתחום את התרגול בזמן, לעצום עיניים, ולשאוף אוויר דרך האף בשאיפה ארוכה, ונשפו לאט לאט את האוויר החוצה,
בזמן שאתן מתרכזות בנשימה התחילו לחשוב על הגוף שלכן, התחילו באצבעות הרגליים שילחו אליהן במחשבה אוויר, חמצן, אור , וכוח (אפשר לדמיין צבע כלשהו שנשלח אליהן)
וכך עברו לאט לאט את כל האיברים בגוף, כשלכל איבר בנפרד עד הראש אתן שולחות תוך כדי נשימות עמוקות חמצן, אור, וחום ומנסות להרגיש ולשחרר את האיבר הזה.
- דמיון מודרך-
נסו לדמיין שאתן נמצאות במקום פסטורלי שיתן לכם הנאה, זה יכול להיות חוף הים, אי בודד, הרס הרים ירוק, או מושלג, אולי בעומק המים (עם ציוד צלילה איכותי) או כל מקום אחר שנותן לכם הרגשה טובה ונעימה, דמיינו את עצמכן שם, נסו לחוות חוויה טובה ואיכותית, ולא לשכוח לנשום עמוק תוך כדי.
המלצות לזמן שבוע 23 בהריון
פעילות גופנית
נשים רבות חוששות לבצע פעילות גופנית בזמן הריון, חשוב לדעת! שפעילות גופנית לגוף גם בזמן הריון היא חשובה מאוד וחיונית לגוף, ועוזרת למנוע סיבוכים ומחלות רבות,
אמנם הפעילות צריכה להיות לא מאומצת מידי, (ונשים בעלות מחלות רקע או סיבוכי הריון צריכות לקבל אישור מרופא) אך לרוב לא אמורה להיות מגבלה של פעילות גופנית,
חשוב להגיע ללידה עם שרירים חזקים, במיוחד שרירי הבטן, רצפת האגן, שרירי הגב, וגם לשאר השרירים לא יזיק אם יהיו בכושר.
הכנה לקראת לידה
אולי זה נראה לכן מוקדם מידי, אך מעכשיו כדאי להתכונן ללידה, תרגולי נשימות, בדיקה לגבי “קורס הכנה ללידה” שמתאים לכן, או חיפוש אחר “דולה” או מלווה שתלווה אתכן בלידה, בנוסף לבן הזוג (או במקום) תלוי ברצונות ובהעדפות שלכן.
תנוחת שינה
הגיע השלב שכבר קשה או בלתי אפשרי לישון על הבטן, ומומלץ לישון על צד שמאל, מכיוון ששינה על צד שמאל מאפשרת לרחם מעבר של דם בלי ללחוץ על האיברים המובילים אליו חמצן ואוכל,
בזמן השינה כדי להחליף צדדים צריך להסתובב ב180 מעלות, פעולה שלרוב גורמת להתעוררות, ולכן עלולים להווצר קשיי שינה או התעוררויות תכופות בלילה, כרית הריון יכולה להקל מאוד על הקושי בשינה בלילה.
יומן הריון
לא התכוונו לתיעוד רפואי של תהליך ההריון, אלא יומן שבו אפשר לכתוב את העבור עלייך במהלך ההריון, את יכולה לעשות את זה כמין חבר לעט, כתיבה שעוזרת לשפוך את הלב למקום שיכיל ולא יגיב או יבקר, ושם אפשר לכתוב קשיים, פחדים, חששות, תקוות,
או שאפשר לכתוב יומן שישאר אחר כך למזכרת עבורך, ועבור התינוק כשיגדל, שבו תתארי מתי הרגשת תנועות, מה חשבת עליו אחרי בדיקת האולטראסאונד, כמה הוא שקל, אפשר לצרף תצלומי אולטראסאונד, ועוד…
במישור הרוחני
התמקדות במטרה היא משמעות חשובה לחיים, החיים שלנו לפעמים נראים כמו הרבה גלגלים שחוזרים על עצמם שוב ושוב ושוב ולא מתקדמים לשום מקום, השמש זורחת קמים בבוקר כל היום רצים,פועלים, עובדים, מגיע הערב השמש שוקעת, לילה כולם ישנים, ושוב ושוב ושוב… אם אנחנו רוצים להתקדם ולהרגיש שהשגנו דברים חשובים בחיים, צריך לא ליפול למעגליות החוזרת הזו ולהגדיר מטרות, מה את רוצה להשיג ביום הקרוב? בשבוע הקרוב? בשנה הקרובה? מה מתוך המטרה הזו אפשר לנסות להשיג כבר עכשיו, ולמה ידרש זמן.
ניתן לקחת דוגמא מהתינוק שמתפתח לו בבטן… אם אנחנו ניזכר שכל התהליך שלו קורה במשך תשעה חודשים ולא שמים לב איך בכל יום יש איזושהי התפתחות קטנה שמובילה אותו אל המטרה “להוולד”, כאדם שלם, אך בעצם בכל זמן התקדם במשהו קטן עד שהוא נוצר מושלם.
מה קורה לתינוק שבתוכך
גודל התינוק
בשבוע 23 התינוק מתחיל להאיץ בקצב הגדילה, כרגע הוא שוקל בערך מעט יותר מחצי קילוגרם, אך בחודש הקרוב הוא אמור להכפיל את גודלו, ולהמשיך לגדול בקצב גבוה ממה שהיה עד עכשיו, וכך עד סוף ההריון הוא ממשיך לגדול עד שיגיע לסביבות משקל 2.5-3.5 ק”ג שזה הממוצע של תינוקות שנולדים, ואם תהית בערך איזה גודל הוא, אז נסי לדמיין גודל של מנגו, נכון מרגש?
עור התינוק
לתינוק יש עדיין עור שקוף שנראים מבעדו הנימים והורידים של הדם, עורו כרגע בגוון ורדרד אפילו אם הוא יהיה כהה עור כשיוולד, ובנוסף בהמשך ההריון כשהתינוק יעלה עוד במשקל, הוא ימלא את השכבה שמתחת לעור בשומן ויקבל את הצבע שבו הוא אמור להוולד.
תנועות התינוק
מחוץ לבטן אפשר להרגיש את תנועות התינוק יותר בבירור ממה שהיה קודם, עכשיו בעיטות ודקירות עדינות מתחילות להיות מורגשות בחלל הבטן לאמא, ניתן להתחיל לבצע “מעקב תנועות” כדי לוודא ששלום תינוקך תקין, זכרי שבעצם רק את זו שמרגישה אותו בתוכך, ולכן אל תזלזלי בהרגשה שלך.
תרגול הקיבה של העובר
הקיבה של העובר מכינה אותו לקראת הלידה, על ידי מעבר של מי שפיר שהוא בולע והם עוברים בצינורות שבהם יעבור אוכל, המערכת לא באמת צריכה לעבוד כרגע כדי שהתינוק יאכל, אלא רק זו “סימולציה” עבור המערכות לראות שהכל תקין.
שבוע הבא- שבוע 24 להריון
שבוע קודם- שבוע 22 להריון