לוגו הריונית חדש
כרית הריון
צום בהריון

צום בהריון

את בהריון ורוצה לצום? צום יום כיפור מתקרב ממש, ובלוח השנה היהודי יש לא מעט צומות, ולכן נשים בהריון רבות שואלות את עצמן, האם מותר לצום בהריון? האם הצום מסוכן לעובר שלי?
איך אדע מתי לפתוח
צום בהריון, ולמי אסור לצום בהריון?


בסופו של דבר האם לצום או לא זו החלטה אישית של כל אישה, מומלץ שההחלטה תהיה בהתאם למצב הרפואי האישי, וחשוב שנשים בהריון שרוצות ורשאיות לצום ידעו מהם הכללים החשובים לשמור על עצמן ועל העובר שלהן במהלך הצום.

נדגיש שהמאמר אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי אישי, וכל אישה בהריון מומלץ להתייעץ עם הרופא שלך ולוודא שאין לך מניעה לצום מבחינה בריאותית.

האם מותר לצום בהריון

מחקרים שונים נעשו על צומות, חלקם על צומות בהריון, והממצאים דווקא לרוב לא חד משמעיים שאסור לצום, ואולי אפילו להיפך,  ואין איסור רפואי גורף לנשים בהריון שלא לצום, כך שאישה בהריון תקין ללא גורמי סיכון כלשהם, סביר להניח שאין מניעה לצום בהריון, ועדיין חשוב לדעת שישנם הבדלים בין הצומות השונים מבחינת אופי הצום.

צום כיפור בהריון

חשיבות הצום בהלכה היהודית

בהלכה היהודית צום יום כיפור הוא הצום היחיד המוזכר מפורש כציווי בתורה, “בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי בֶּעָשׂוֹר לַחֹדֶשׁ תְּעַנּוּ אֶת-נַפְשֹׁתֵיכֶם, וְכָל-מְלָאכָה לֹא תַעֲשׂוּ” החודש השביעי הוא חודש תשרי (כשסופרים מחודש ניסן ראש החודשים) בעשור זה היום העשירי בחודש, י’ בתשרי יש ציווי מפורש שכתוב שצריך לצום בתאריך הזה, חכמי היהדות פסקו שגם נשים בהריון, וגם נשים מניקות צריכות לצום את צום יום כיפור (מלבד מי שיש לה סיבוך רפואי כלשהו, או שמגלה סימני מצוקה רפואיים במהלך הצום וצריכה להפסיק)

צום יום הכיפורים הוא צום שנמשך על פני 25 שעות, הצום מתחיל בשקיעה ומסתיים למחרת בצאת הכוכבים, לעומת צומות אחרים בלוח השנה היהודי שמתחילים בבוקר בעלות השחר ומסתיימים בערב בצאת הכוכבים, מכיוון שצום יום כיפור נכתב במפורש ההתייחסות אליו היא חמורה יותר, ולא מקלים מהר לא לצום כמו בצומות אחרים.

צומות נוספים בלוח השנה היהודי

צום גדליה בהריון

ג’ בתשרי)- צום שמגיע מיד לאחר ראש השנה, הצום מתחיל בבוקר בעלות השחר ומסתיים בערב בצאת הכוכבים, צום גדליה נחשב לצום קל יחסית, ונשים בהריון פטורות מלצום את צום גדליה.

צום יום הכיפורים-

(י’ בתשרי)- צום שנשמך יממה, מתחיל בשקיעה ומסתיים יום למחרת בצאת הכוכבים, צום יום כיפור הוא צום שהאוכל בו חייב עונש כרת, (שזה חמור מאוד), נשים בהריון צריכות לצום ביום הכיפורים.

ולכן אפילו מי שצריך לאכול  לרוב האכילה  בחלקים קטנים, “שיעורים” הם יחידות מידה קטנות המאפשרות לאכול ולשתות כמויות מזעריות, בכל זמן מועט וכך למרות שנכנס לגוף אוכל ושתיה, בכל פעם זה כמות קטנה ולכן זה לא נחשב כהפרת הצום במקרים שאסור לצום, חשוב לדעת שיש נשים  שצריכות לאכול רגיל ולשתות רגיל ואין להם צורך לאכול ולשתות בשיעורים כלל, והכל לפי נתונים אישיים.

צום עשרה בטבת בהריון

 (י’ בטבת)- צום שמתחיל בבוקר ומסתיים בערב, צום שמאחד אותנו סביב החורבן והמצור על חומות ירושלים, נשים בהריון פטורות מלצום את צום עשרה בטבת.

צום תענית אסתר בהריון-

(יג’ באדר)- צום שמתחיל בבוקר ומסתיים לאחר קריאת מגילה ומסתיים בצאת הכוכבים, נשים בהריון פטורות מלצום את צום תענית אסתר.

צום יז' בתמוז-

 (יז’ בתמוז)- הצום מתחיל בבוקר ונגמר בערב, רק חשוב לשים לב לא להיחשף לחום, הצימאון אחר כך יכול להיות קשה, נשים בהריון פטורות מלצום את צום יז’ בתמוז.

צום תשעה באב-

ט’ באב- הצום הארוך ביותר בלוח השנה היהודי, הצום יוצא בחודשי אוגוסט (לרוב) הארוכים, כך שהצום מאוד ארוך, בנוסף יש חום אימים שמקשה על הצום ועלול לגרום להתייבשות מהירה, גם נשים בהריון צריכות לצום בצום ט’ באב, על כל קושי או בעיה צריך לשאול רופא ורב.

עובר צום בהריון

מה קורה בגוף כשצמים בהריון

האכילה כל יום, ובעיקר השתיה משפיעה על הגוף, לנשים בהריון יכולה להיות השפעה אפילו גדולה יותר כיוון שיש להן גם עובר קטן שנמצא בתוכן ומקבל את כל התזונה שלו ממה שהאמא אוכלת ושותה.
במהלך הצום הגוף מפרק עודפי שומן ומזין איתם את הגוף (ואת העובר) כך שזה לא שהעובר לא אוכל ולא שותה, כל עוד יש מאגרי שומן כלשהם ואת מרגישה טוב העובר שלך יקבל הזנה גם בזמן הצום מהגוף שלך.

ועדיין במהלך הצום תתכן שינויים ברמות הסוכר בדם, שינויים בלחץ הדם, חוסר נוזלים קיצוני , התייבשות, חולשה ועייפות

השפעה על העובר בצום

אם האמא לא אוכלת כמה שעות,לרוב העובר לא ידע מזה בכלל ולא ירגיש כלום, הקושי קורה לפעמים כשהצום הוא ממושך, או שלתינוק יש מצב רפואי שמחייב התייחסות מיוחדת , (להתייעץ עם הרופא לפני שצמים, כבר אמרנו?) צום בזמן הריון עלול להשפיע ולגרום הפרעה בגדילה של העובר, ירידה במשקל של העובר, וסיבוכי לידה (בעיקר לידה מוקדמת לפני הזמן) 

ולכן אישה שרוצה לצום צריכה להתכונן לפני הצום לקראת הצום, ולא לזלזל בכלל בהכנה לצום.

איך מתכוננים לצום בהריון

חשוב לדעת- גוף שמגיע רווי נוזלים לצום יחווה פחות תופעות וקשיים בצום, או נזקים משניים מהשלכות הצום על ההריון.
חשוב להתכונן כמה ימים לפני הצום! איך?

לשתות המון-

זו לא המלצה חביבה, אלא חובה רפואית ממש! אם את מתכננת לצום ויום שלם לא יכנס לגופך נוזלים חשוב שלא תתחילי את הצום הזה בחוסר נוזלים, ולכן 3 ליטר מים במהלך היום לאורך כל היום (ולא בפעם אחת כמות גדולה), החל מ3 ימים לפני הצום, תשתי ותשתי ותשתי, אם קשה לך לשתות מים כל כך הרבה אפשר להמתיק מעט את המים עם תה או תרכיז ממותק (רק לא לשתות מיץ, או קולה, או קפה במקום)
חשוב להתכונן כמה ימים לפני הצום! איך?

הפחיתי קופאין לפני הצום-

לאישה בהריון בכלל לא מומלץ להגזים בצריכת קפאין, ולפני צום כדאי ממש לעשות ניקוי גוף מקופאין, מי שרגילה לקפה עם קופאין כל יום, עלולה לגלות בצום שיש לה כאבי ראש פיצוצים, והכל בגלל הקפה.

 

אכילה בימים שלפני הצום-

 אין צורך למלא מאגרים כדי שהצום יהיה קל, כמעט לכל הנשים בהריון יש עודפי שומן שמיועדים בדיוק למצבים האלו, בימים שלפני הצום כדאי להפחית אכילה של מתוקים, וכן לאכול יותר חלבונים ופחות פחמימות, למה? הסוד הוא ברכבת הסוכר שטסה לנו בדם…. אם נמשיך לאכול פחמימות לפני הצום רמות הסוכר בדם יהיו גבוהות מהרגיל ולאחר דהירה ללמעלה יהיה צריך להפחית את הסוכר בדם כי הוא היה גבוה במיוחד.

מתי צריך להפסיק מיד את הצום

כדי שלא תגיעי למצבים כאלה מומלץ להיות בזמן הצום במקום ממוזג, ובמנוחה מוחלטת, ועדיין אם  ובמהלך הצום תרגישי סימנים שמעידים על מצוקה כלשהי, וחשוב שתדעי אותם, כיוון שהם עלולים להיות סימני מצוקה:
סחרחורות ועילפון.- אם את מרגישה סחרחורות, או תחושת עילפון מגיעה, שתי מהר משקה ממותק.

בחילות והקאות חוזרות ונשנות- בחילות והקאות יכולים להיות סימן מישני להתייבשות
כאבי ראש עזים- כאבי ראש עזים במהלך צום עלולים להצביע על חוסר בנוזלים

ירידה בתנועות העובר-  כל שינוי בתנועות העובר מחייבת התייחסות רפואית, עם זאת כדי לא להלחץ מהר מידי, כדאי שתדעי איך בודקים תנועות עובר.

התכווצויות בבטן וצירים מוקדמים-  כשלגוף אין נוזלים עלולים להרגיש התכווצויות בבטן, וצירים מוקדמים, חשוב לנוח אם זה קורה כדי לא להלחץ ויתכן וזה צירים מדומים.

תחושת חולשה קיצונית- אם יש פתאום הרגשה כללית רעה מאוד, חוסר כח קיצוני, ועייפות עם טשטוש הפסיקי מיד את הצום והודיעי למבוגר שלידך.

סימני מצוקה בצום בהריון

למי אסור לצום בהריון

ישנם נשים בהריון שאסור להן לצום, גם ביום כיפור, וגם אם הן מקפידות על כל ההלכות ושומרות כמו שצריך.
כמובן שכל אחת תשאל את הרופא והרב שלה לגבי המצב הספציפי שלה, לפי הנתונים האישיים שלה, אך באופן גורף אסור לצום לנשים ש:

.נשים שסובלות ממחלה כרונית בנוסף להריון- נשים שיש להן מחלה כרונית במהלך ההריון, סכרת הריון למשל, הצום עלול להיות סכנת נפשות עבור העובר, ואסור להן בדרך כלל לצום.

  1. נשים אחרי לידה- ההלכה אוסרת על נשים 3 ימים לאחר לידה לצום, גם אם הן ממש רוצות, אבל לאחר מכן עד שבוע אם אישה מרגישה שהיא מסוגלת היא יכולה, ואם האישה מרגישה שהיא לא מסוגלת לצום אז לא צריכה לצום (כדאי להדגיש שההלכה סומכת על ההרגשה האישית של האישה, לא מה אומרים לה מסביב אם היא מסוגלת או לא), וכן עד 30 יום אחרי הלידה נחשבת לחולה שאין בו סכנה ובכל זאת צריכה לצום אם הורו לה שיכולה.

עצות מעשיות לצום קל בהריון:

  • לפני הצום- יום לפני הצום צריך להכין את הגוף לצום, לשתות הרבה במהלך היום, (ולא רק לפני הצום, מהבוקר לשתות כל חצי שעה לפחות כוס מים) , אכילה של מזונות עשירים בחלבונים ובסיבים תזונתיים יגרמו לגוף להיות רווי יותר במהלך הצום.
  • ביום הצום מהבוקר- להפחית ועדיף להימנע ממתוקים, אכילת מתוקים מעלה את רמות הסוכר בגוף לרמה גבוה, ואחר כך כשרמת הסוכר יורדת בזמן הצום עלולים להרגיש לא טוב, אך באכילה של מזונות לא מתוקים רמות הסוכר נשמרות מאוזנות יותר, ופחות יש סיכוי לירידה דרסטית ברמות הסוכר.
  • הסחת דעת- אם את הולכת להתפלל בבית הכנסת, התפילה תסיח את דעתך מהצום, אם ללכת לתפילה זה מאמץ עבורך עדיף שתנוחי בבית, (הצום יותר חשוב מהתפילה, עדיף לצום ולא להתפלל מאשר להתפלל ולפתוח את הצום) תוכלי לנוח ולהתפלל בשכיבה, או  שתקראי ספרים, ותדאגי לעצמך שלא יהיה לך משעמם, כך שפחות תתעסקי ברעב ובצמא.
  • תשהי בחדר ממוזג וקריר- מזג אויר קריר יקל על הגוף לשמור על הטמפרטורהה ללא צורך בהזעה, ושמירה על הנוזלים הקיימים בגוף, אם יש לך אפשרות לבחור בין מאוורר למזגן, המזגן מנצח כאן בגדול.
  • תמיכה חברתית- אם יש לך ילדים נוספים נסי לקבל עזרה ממשפחה או חברים בטיפול בילדים הגדולים, כדי שתוכלי לנוח בצום ולא להתאמץ מידי.

עצות נוספות:

  • הקשבה לגוף- היי עירנית למצב הגוף שלך ולתחושות, אם את מרגישה אחד מסימני המצוקה שפירטנו קודם, תצטרכי להפסיק את הצום. 
  • התייעצי עם אנשי מקצוע- מידע זה הוא לעזר בלבד, על כל שאלה כדאי להתייעץ באופן אישי עם אנשי מקצוע רלוונטים, הנחיות כלליות הם לא המקרה הפרטי שלך, בפרט אם יש לך מחלת רקע כלשהי.
  • מוקד שאלות לגבי הצום- מיוחד שהוקם במיוחד עבור יום כיפור 2024 בהידברות, עבור שאלות רפואיות בקשר לצום, במוקד נמצאים גם רופא נשים ד”ר אבינועם צוברי – מנהל מחלקת מיון נשים בבית החולים “מעייני הישועה”, וכן ד”ר גיל פומפ- מומחה להריונות בסיכון.
  • מכון פועה- מכון פוריות ורפואה על פי ההלכה, הוציא הנחיות לנשים עבור צום יום כיפור התשפד (2024) 

לסיכום,

אנחנו מאחלים לציבור נשות עם ישראל ההריוניות הצמות ביום הכיפורים המתקרב, צום קל ושמח, יום של סליחה וכפרה, ונאחל לכולנו שנה טובה ומתוקה, שנת שלום ואהבה, שנה שבה תלדו ותגדלו בשמחה ובאושר את התינוק שלכם.

שתף את המאמר

מאמרים מומלצים
0
    0
    סל הקניות שלך
    סל הקניות ריק
      Calculate Shipping
      מימוש קופון

      לחפש את המוצר המושלם עבורך

      לא מצאת את מה שחיפשת ? שלחי לנו הודעה !