חרדה בהריון
חרדה בזמן הריון יכולה להיות חוויה מאוד לא נעימה, אבל יש כמה טיפים שברגע שתיישמו תוכלו להפחית בצורה משמעותית וליהנות מהתקופה היפהפייה הזאת שנקראת הריון.
אז קצת עליי שמי יערית סרוסי, מטפלת בשיטת CBT, סיפור האהבה שלי עם החרדות התחיל בגיל 17, במבט לאחור אני יודעת שמה שהתחיל והשאיר את החרדות שלי בעוצמה גבוהה היו המחשבות על מה יהיה, על כל דבר שאינו בשליטתי ואינני יודעת אם יש ביכולתי להתמודד איתו, בגיל 21 עוצמת החרדות הופחתה אצלי משמעותית כי התחלתי לחקור את כל מה שאני עוברת וככל שעבר הזמן הבנתי שאני שולטת בהן ולא הן בי, אז חזרתי לחיות והבנתי שאני רוצה לטפל באנשים שעברו את זה גם כן.
בגיל 27 בהריון הראשון שלי, הפחד שהחרדות יחזרו ויתעצמו בזמן הזה התגבר ובטרימסטר הראשון של ההיריון היה לי התקף ממש קשה, החלטתי עם עצמי שאני לא הולכת לתת לחרדה להשתלט עליי בתקופה הזו, אני רציתי את ההיריון, אני חיכיתי לו ואין שום סיבה שזו לא תהיה תקופה יפה שאהינה ממנה ככל האפשר.
עשיתי עם עצמי עבודה פנימית לאורך כל ההיריון, מה שלא עשה לי טוב ושלא תרם לתקופה, שוחרר ומה שעשה לי טוב נשאר והועצם, והרי לכן כאן הטיפים שלי להתמודדות עם חרדה בזמן היריון:
1. להימנע כמה שיותר מקריאת סיפורים של נשים אחרות- כל אחת מאיתנו עוברת תהליך אחר של הריון ושל לידה, כשאנחנו מטמיעות את מה שאחרות עברו אצלנו אנחנו לא משאירות לנו אפשרות לעבור את זה בצורה שונה, כבר קרה ויצא לך לקרוא סיפורים של נשים אחרות? פשוט תדאגי להזכיר לעצמך שבדיוק כמו שיש סיפורי איימים בהריונות ככה גם יש סיפורים טובים, יש נשים שזוהרות בהיריון, מאושרות ואומרות שזו התקופה היפה בחייהן, ולמה? כי היריון זו חוויה אינדיבידואלית לגמרי.
- לקרוא חומר עיוני-רפואי בעיתו ובזמנו- מה זה אומר? תקראי חומר רפואי וענייני אבל שימי לב שבכל שלב שאת נמצאת את קוראת את החומר של אותו שלב ולא הכל בבת אחת (אם את בטרימסטר הראשון לא לקרוא על תהליך הלידה אלא על אותו טרימסטר בלבד) כמו שהריון לא קורה בבת אחת ולוקח לתינוק זמן להתבשל ככה גם לך וזה בסדר, אז לא לחשוב מאה צעדים קדימה אלא שלב שלב.
3. אוכל לאורך כל היום- אוכל מאוד משפיע על חרדות, סוכרים מעצימים חרדות משום שהם נותנים אנרגיה זמינה שמעלה לנו בבת אחת ומורידה בבת אחת את האנרגיה מה שיכול לעורר בנו תחושה דומה לזו שקורה לנו בזמן החרדה, בנוסף המנעי גם מאוכל שמכביד עליך ועלול לייצר לך גם כן תחושה הזהה לחרדה, מה עליך לעשות אם כן? לאכול כל שעה אבל מנות קטנות, בננה, מלפפון, קוטג’, יוגורט, שייקים, בזהדמנות הזאת אני אשבור לך מיתוס- את לא צריכה לאכול בשביל שניים, התינוק לוקח ככה או ככה בדיוק את מה שהוא צריך (המשפט הראשון שאמרה לי הרופאה שלי ואני מודה לה עליו עד היום!).
4. את לא וונדרוומן, תבקשי עזרה! יש ציפייה מנשים להיות מושלמות- מנקות, מבשלות, קרייריסטיות, גננות, יועצות ומה לא, אבל טיפ ממני, את לא חייבת להיות כל זה ואת לא חייבת לעשות הכל לבד, ברגע שתביני שאת לא וונדרוומן את תאפשרי לעצמך לבקש עזרה וכן צריך עזרה, מהבעל, מהמשפחה, מהחברות עם הילדים/ עבודה את צריכה שיהיו לך במהלך היום גם שעות שאת יושבת עם עצמך ורגועה, קחי את הדברים באיזי, הכל יחכה.
5+6 נשימות עמוקות ודיבור פנימי- אחד הדברים שלי באופן אישי עזרו זו עבודה על נשימות עמוקות שאיפת אוויר 3 שניות, החזקת אוויר עוד 3 שניות ונשיפה החוצה במשך 6 שניות תוך כדי דמיון של התינוק שלי, בריא ושלם בזרעותיי מזכירה לעצמי שאין דבר שאני נאלצת להתמודד איתו ולא יכולה, מזכירה לעצמי שאני לא הראשונה שעוברת את זה יש בנו כוחות שאנחנו לא מודעות אליהם ועכשיו אני מזכירה את זה גם לך.
7. עבודה על מחשבות קטסטרופליות והחלפתן במחשבות מעצימות- אז אחת הבעיות הגדולות שלנו זה המחשבות של מה יקרה אם.. מחשבות המנבאות בעיקר אסונות וגורמות לנו לתחושה של איבוד שליטה על הסיטואציה, הדרך לשרוד אותן היא קודם כל לזהות אותן, לזהות מתי אני מריצה את הסרט יותר מידי קדימה והופכת את המצב לחסר שליטה ואז מחליפה את המחשבות במחשבות מחזקות כמו – יש בי את הכוח להתמודד עם כל דבר שאני נאלצת לעבור, עברו את זה לפניי וגם יעברו את זה אחריי, אני הרבה יותר חזקה ממה שאני חושבת, כל דבר נראה מאיים בהתחלה אבל זה לא אומר שלא אוכל להתמודד עם זה משפטים נוספים תוכלו למצוא בעמוד האינסטגרם של הריוניתאז מקווה שלקחת ממני כמה טיפים ואשמח לשמוע לאיזה הכי התחברת.
יערית סרוסי, מטפלת בשיטת CBT