אולטרסאונד - מה נצפה לראות בחודשים הראשונים של ההריון?
נשים רבות תוהות מתי להיבדק לראשונה בהריון ולעשות אולטרסאונד, אני תמיד ממליץ שבוע 6-7 וזאת מכיוון שהסיכוי לראות עובר עם דופק הכי גבוה בשלב זה. בדיקה מוקדמת יותר עדיין יכולה להיות תקינה לשבוע ההריון אבל לפני שנצפה עובר עם דופק לא עברנו את נקודת הציון הראשונה החשובה של כל הריון.
תזכורת: שבועות הריון נספרים מהיום הראשון של תאריך הוסת האחרונה.
אז מה רואים בשבועות ההריון המוקדמים ומתי רואים שק הריון
התמונות בפוסט מלוות את השבועות וההתייחסות לאולטרסאונד נרתיקי.
לא תמיד ניתן בבדיקה יחידה לדעת על תקינות ההריון ולכן יש לחזור עליה בהמשך. למשל עובר ללא דופק בשבוע 6 לא בהכרח אומר שיש בעיה עם ההריון וכאן יש צורך בייעוץ אישי של הרופא הבודק ומעבר על פרטים נוספים בבדיקה היכולים לעזור ולתת כיוון לכאן או לכאן.
אולטרסאונד בשבוע 4:
ניתן לראות שק הריון קטנטן בחלל הרחם. השק מכיל כמובן תאי עובר אך לא ניתן לראותם בשלב זה ולכן נראה כעיגול שחור בחלל הרחם. גודלו 2-3 מ”מ. שק הריון עדיין לא מאשר הריון תוך רחמי מכיוון שגם בהריון חוץ רחמי יתכן ממצא הנראה כשק הריון בחלל הרחם כאשר בפועל אלו נוזלים ולא שק אמיתי הקיים ב-10-20% מהריונות אלו.
אולטרסאונד בשבוע 5:
ניתן לראות שק חלמון אשר מספק מזון לעובר המתפתח עד שיושרש היטב ברירית הרחם. נראה עיגול שחור ובתוכו עוד עיגול. נהוג לצפות לראות שק חלמון כאשר שק ההריון מעל 5 מ”מ. ברגע שמופיע שק חלמון יש אישור לכך שההריון הינו תוך רחמי. לעיתים ניתן לראות תחילתו של עובר הנקרא גם קוטב עוברי ואז מתקבלת התמונה של טבעת יהלום – שק החלמון כטבעת והעובר כיהלום.
אולטרסאונד בשבוע 6:
שק ההריון ממשיך לגדול עם קוטרהממוצע של 10 מ”מ עם עובר של 2-3 מ”מ ודופק. הופעת דופק בעובר נחשבת שסמן פרוגנוסטי טוב להריון. 97% מהריונות אלו ימשיכו עם מהלך תקין.
אולטרסאונד בשבוע 7:
שק ההריון בקוטר ממוצא של 20 מ”מ, בעובר נראה כבר הבדלה בין ראש לגוף.
אולטרסאונד בשבוע 8:
שק ההריון בקוטר ממוצע של 25 מ”מ, בעובר נראה ניצני גפיים וגודל הראש כבר זהה לזה של שק החלמון.
בטיחות אולטרסאונד בהריון
בדיקת האולטרסאונד נועדה לספק הדמיה של הרחם והעובר המתפתח.
פעמים רבות עולה השאלה על בטיחותה בהריון.
במאמר זה נדון בבדיקה הרגילה וכן בבדיקת דופלר וההבדל בין לראות את דופק העובר לבין לשמוע אותו.
בדיקת אולטרסאונד משתמשת בגלי קול היוצאים מהמתמר, עוברים ברקמות השונות וחוזרים למתמר, המחשב מספק תמונה דו מימדית בהתאם לספיגת גלי הקול ברקמות השונות, לכן מים יהיו שחורים ועצם תראה לבנה. הבדיקה ללא קרינה אך גלי הקול יוצרים חום מקומי ברקמות הנבדקות.
עליית הטמפרטורה בעובר המתפתח עלולה להוביל לנזק לרקמות ומומים באברים שונים,
- בדיקה שגרתית הינה בטוחה לחלוטין כיוון שעליית הטמפרטורה זניחה וללא השפעה על האברים המתפתחים, הדבר נבדק והוכח.
- בדיקת דופלר הטכניקה מצריכה גלי קול בעצמה רבה יותר ומטרתה לבדוק זרימת דם – על המסך נראה צבע הנע מאדום לכחול, כאן עלית הטמפרטורה מעבר לסף הבטוח.
אז מתי זה חשוב?
בתחילת ההריון ובעיקר עד שבוע 11 מכיוון שעד שלב זה מתפתחים כל האיברים ונזק בשלב זה יכול להוביל למומים.
בתחילת הריון, בבדיקה השגרתית ניתן לראות דופק העובר על המסך כהבהוב מהיר.
כדי לשמוע את הדופק יש להפעיל דופלר.
מחקרים רבים הדגימו שבדיקה שגרתית בטוחה בהריון, ההמלצה כמובן לבצע רק לפי צורך רפואי ואין תדירות מקסימלית שבטוחה.
מכיוון שדופלר (שמיעת דופק) מעלה את החום בעובר מעבר לטווח הבטוח, ההמלצה היא להמנע מהפעלת דופלר לפני שבוע 11.
אם נסכם – בדיקת האולטרסאונד בטוחה לחלוטין בהריון. בדיקת דופלר לא מומלצת כלל לפני שבוע 11 מחשש לפגיעה ביצירת האברים בשל עליית הטמפרטורה בעובר והיווצרות מומים.
אם בוצעה אז להקפיד על מעקב הריון מסודר במיוחד שקיפות וסקירות.
הכי נכון לבקש לא לבצע בתחילת ההריון ובכך להימנע מהמצב לחלוטין.
6 עובדות על אולטרסאונד שרובנו לא ידענו
1.השם אולטרסאונד מכיוון שגלי הקול מעל לטווח השמיעה.
השיטה משתמשת בגלי קול ולכן ללא קרינה, הגלים נורים מקצה המתמר, פוגשים בדרך רקמות שונות הסופגות אותן בצורה שונה וחוזרים חזרה למתמר, בשלב הבא יכולות המחשוב בונות תמונה על המסך בהתאם לנתונים האלו.
2. השימוש הקליני על בני אדם הומצא בגלזגו שבסקוטלנד בשנת 1956.
שיתוף פעולה בין רופא נשים ובין מהנדס אשר לקחו מכשיר ששימש בתעשייה והתאימו אותו לצרכים הקליניים.
באנגליה בתחילת שנות ה-70 נכנס לשימוש נרחב ובארה״ב לקראת סופן. לאחר מכן השימוש הפך ויראלי בכל העולם והפיתוחים הופיעו בקצב מהיר.
3. הבדיקה בטוחה מאוד מכיוון שאינה מכילה קרינה ואינה פולשנית. גלי קול בתדירות גבוהה כמו דופלר המשמש לזיהוי זרימת דם או שמיעת הדופק יכולים ליצור חום מקומי באיבר הנבדק ולכן יש להיזהר בהריון צעיר עם שימוש בדופלר – יש לא מעט מידע שמראה שישנה עלייה בסיכון למומים בחימום העובר שגודלו עד שבוע 10 סביב 1 ס״מ ולכן לחום אין לאן להתפזר.
4. הבדיקה חשובה בהריון לצורך ווידוא תקינותו ומיקומו בתחילת ההריון ובהמשך לבחינת תקינות האנטומיה העוברית ואיתור מומים או מצבים היכולים להשליך על המשך ההריון או על הטיפול לאחר הלידה. הבדיקה גם רגשית משמעותית – מראה העובר בחלל הרחם ובהמשך תנועות וזיהוי האברים תורם רבות לתהליך ההיקשרות ומרגש תמיד.
5. גם ברפואת נשים לבדיקה חשיבות עצומה בזיהוי הרחם והשחלות, אברי האגן, אבחון של מצבים שונים כמו אנדומטריוזיס, אדנומיוזיס, ציסטות, שרירנים, פוליפם ועוד. הסיבה לבדיקה הנרתיקית היא שהמתמר נמצא סמוך יותר לאברים הנבדקים ולכן התמונה חדה וברורה יותר.
6. בדיקה שגרתית היא בדו מימד, עם התפתחות טכנולוגית המחשוב היום קיימת בדיקת תלת מימד ואף 4K אשר היא תלת מימד אבל בסרטון ולא תמונה יחידה. מעבר לכיף בהריון לבדיקות אלו חשיבות רבה גם בגינקולוגיה וגם במיילדות לאבחון וזיהוי תהליכים והפרעות שונות
כתבת אורח מאת ד״ר גיא רופא – מומחה ברפואת נשים ומיילדות – מנהל מרכז בריאות האישה בבית חולים ליס לנשים ויולדות – מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) ע״ש סוראסקי.
מוזמנות לעקוב באינסטגרם